Így jár az a tisztségviselő, aki csúszópénzt vesz át a saját irodájában

Klasszikus korrupciós eset: épp negyvenezer eurót készült zsebre tenni az alelnök úr, amikor rányitott a DNA.

Hirdetés

Most komolyan: az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) évek óta próbálja megtisztítani a közéletet a korrupt, pénzéhes figuráktól, lassan már követni sem lehet, hány bűnvádi dosszié született, miután tetten értek csúszópénzért markot tartó főmuftikat, de úgy látszik, nem mindenki tanul a leckékből.

Ebbe a kategóriába tartozik a mai „hősünk” is, Silviu-Cristinel Creţu, a Suceava megyei önkormányzat alelnöke – a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) ideiglenesen vezető Gheorghe Flutur jobbkeze –, akinek az orrát úgy megcsiklandozta a pénz szaga, hogy bele is ment egy tankönyvbe illő korrupciós ügybe.

Az alapszituáció is klasszikusnak nevezhető: az alelnök úr megígérte egy útfelújításokkal foglalkozó cég tulajdonosának, hogy a megyei tanáccsal kötött szerződést úgy bonyolítják le, hogy abból a vállalkozó a lehető legjobban kerüljön ki, csak ezért kért egy „kis” kenőpénzt. Igen ám, csak a DNA közbelépett.

Nem is volt túl bonyolult dolguk az ügyészeknek: az alelnök arra sem vette a fáradtságot, hogy egy kávézóban találkozzon az üzletemberrel, hanem berendelte az irodájába az üzletembert, s a DNA épp akkor toppant be, amikor 40 ezer eurót vett át a beígért szívességért cserében. Silviu-Cristinel Creţu ellen bűnvádi eljárás indult befolyással üzérkedésért és csúszópénz elfogadásáért.

Hirdetés