Ha netán a korona miatt házi karanténba kényszerül, meg fog őszülni a zagyva papírmunkától :(

Mert a korona ártalmassága a fasorban sincs a fejetlen román bürokráciáéhoz képest.

Hirdetés

Akkora a fejetlenség a romániai hivatalos szerveknél a koronavírussal kapcsolatban, hogy aki megpróbál kiigazodni a hivatalos honlapok, ingyenesen hívható telefonszámok és itt-ott elcsöpögtetett információk rengetegében, annak egy esetleges koronafertőzés csak a kisebbik baja lesz.

A járvánnyal kapcsolatos információk hozzáférhetősége érdekében létrehoztak ugyan egy ingyenesen hívható telefonszámot, ám ott semmi lényegeset nem lehet megtudni, azon túl, hogy a kézmosás fontos. Azt, hogy az otthoni karanténban lévők hogyan tudják beszerezni a szükséges papírokat a kéthetes betegszabi elintézése végett, nem tudják.

A Digi 24 konkrét esettanulmányok segítségével mutatta be, hogy nem egyszerű azon román állampolgárok élete, akik fertőzött zónákból tértek haza, és otthoni karanténba voltak kénytelenek vonulni. Egy ilyen történetet osztott meg a cikkben csak George (nem ez az igazi neve) néven említett úr, akinek egy Olt megyei barátja február 23-án tért haza Rómából, a reptéren felvették az adatait, majd megkeresték az Olt megyei közegészségügyi igazgatóságtól (DSP) azzal, hogy maradjon otthon két hétig.

Eddig oké.

Innen már nem: amikor George megpróbálta kisilabizálni, mi a hivatalos útja ennek az egésznek, akkor kezdődött a fesztivál. A zöld számon elmondták neki, hogy ne menjen ki a házból két hétig (a barátja), és vegye fel a kapcsolatot a bukaresti közegészségügyi hatósággal, akik adnak majd neki egy igazolást, amire szüksége lesz a háziorvosnak a betegszabadság miatt.

A bukaresti közegészségügyiseket azonban a fejetlenség miatt olyan sokan hívják, hogy 16 próbálkozás után sem tudta őket elérni szegény George, aki nagyon szeretett volna segíteni a barátjának.

Ekkor felhívta az Olt megyei központjukat, ahol azt mondták neki, ha a barátja Rómából jött, nem is kéne karanténban lennie (akkor még nem volt római fertőzött), holott éppen a közegészségügyisek dugták karanténba, amikor hazajött.

Aztán újra tárcsázta a bukaresti központot, ahol viszont a barátja lakcíme miatt az Olt megyei központhoz irányították vissza. ¯\_(ツ)_/¯

Az eset végül úgy oldódott meg, hogy az érintett háziorvosa megsajnálta az érintettet és adott neki sima influenzára két hét betegszabit.

Hirdetés

Cristina Pelin, a bukaresti közegészségügyi hatóság vezetője szerint az utóbbi hetekben megállás nélkül csöng náluk a telefon, és bár orvosis rezidensek segítségével hét másik vonalat is beiktattak, így sem győzik.

Szerinte a saját honlapjukon, illetve az egészségügyi minisztérium és a közegészségügyi intézet (INSP) honlapján minden szükséges infó megvan. Csak éppen ezek szét vannak szórva, úgyhogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik az egészen.

George például az INSP honlapjáról is le tudta volona tölteni azt a formanyomtatványt (a tucatnyi egyéb közül), amire a háziorvosnak szüksége lett volna, de ezt még a háziorvos sem tudta.

A protokoll szerint az érintett ezzel a papírral kell elmenjen a háziorvosához a kéthetes karantén után – bár az is fura, hogy utólag kell lepapírozni az ilyesmit.

Az országban jelenleg 21-en vannak hatósági és több mint 12 ezren házi karanténban.

A mostani eset pedig (ismét) megmutatta, hogy a romániai hivatalok és az itteni bürokrácia sokkal ártalmasabbak az egészségre, mint a koronavírus.

Néha az az érzése az embernek, hogy rossz színészek ülnek ezekben a hivatalokban, akik csak úgy tesznek, mintha csinálnának valamit.

Hirdetés