Ciucă a legszebb (!!!) elnök, Kelemen Hunor subát öltött, majd motorra pattant, Geoană megint mondott egy szamárságot – hírek vasárnap

Hejj, micsoda PR-nyomulás lesz, ha rendesen beindul a választási kampány. Csakhogy ez a természetet nem érdekli, Galac megyében ötre emelkedett az áradás halálos áldozatainak száma.

Hirdetés

Kelemen kabátban subában, Ciucă a legszebb, Geoană a dekrecel

Bár az elnökválasztási kampány hivatalos kezdete még odébb van, a legfőbb köztisztségre pályázó politikusok és csapataik keményen nyomják a PR-akciókat, hétvégén is.

Nicolae Ciucă PNL-elnök például vasárnaptól ténylegesen is a párt államfőjelöltje, ezzel pedig ő lett a jelöltségét legkésőbben prezentáló politikus, Marcel Ciolacu, Mircea Geoană, George Simion, Elena Lasconi és Kelemen Hunor után. Mondjuk ő a legunalmasabb is, tesszük hozzá, amin valószínűleg a nyögvenyelősen megjelentetett könyve sem fog változtatni.

De az, hogy Ciucă a legszebb elnök, az életben nem jutott volna eszünkbe. Pedig van olyan ember, aki szerint így van, ő nem más, mint Valeriu Iftime, a Botoșani megyei tanács megválasztott elnöke, aki a PNL vasárnapi elnökjelölt-állító ülésén szögezte le a leszögeznivalókat.

Iftime határozott ember, szerinte a liberálisok „átkozottak” lesznek négy évig, ha nem sikerül kormányra kerülniük és nem sikerül liberális államfőt adni az országnak.

„Nicolae Ciucă egy szép ember” – állapította meg Iftime, sőt: „a legszebb emberi elnöke Romániának”, bármit is jelentsen ez.

Kelemen Hunor Facebook-oldala is bepörgött, mióta ő lett az RMDSZ államfőjelöltje. Kelemen még pénteken ellátogatott a Gyimesi Skanzenben zajló Taste of Transylvania gasztrofesztiválra, ahol többek között magára öltött egy báránybunda-subát, amiben le is fotózkodott.

Aztán motorra pattant (egy Hondára) és csapatta kicsit a ködös székely tájban és Csíkszereda utcáin. Naná, hogy erről is fotók készültek.

Mircea Geoană elnökjelölt eközben megint bakizott egyet. Geoană, akit korábban Ion Iliescu kelekótyának nevezett, aki „Mihaela, szerelmem, győztünk!” felkiáltással veszítette el 2009-ben az elnökválasztást (Traian Băsescu vigyorogva nyert), és aki néhány napja jó egészséget kívánt a 2017-ben elhunyt I. Mihály román királynak, most ismét mondott egy kis szamárságot.

Geoană a Digi24 hírtelevízió egyik szombati műsorában arról beszélt, hogy támogatja a nők abortuszhoz való jogát. A politikus akkor bakizott, amikor magáról is úgy beszélt, mint akinek a születését meghatározta érintett Ceaușescu abortusztilalma. Romániában „decrețel”-nek nevezik azokat azt a generációt, amely a hírhedt 1966-os, abortuszt betiltó határozat (decret) életbe lépése után született.

Hirdetés

„Én is decrețel vagyok” – mondta Mircea Geoană a műsorban, pedig ez nem igaz, a politikus nyolc évvel korábban, 1958-ban született.

Már öt halálos áldozata van az áradásnak Galac megyében

Ötre emelkedett az ország keleti részét, legfőképpen Galac megyét sújtó áradások halálos áldozatainak száma, egy embert továbbra is eltűntként keresnek.

A vasárnapi adatok szerint közel háromszáz embert ki kellett lakoltatni házaikból Galac és Vaslui megye 28 településén, több mint ötezer lakás pedig kisebb vagy nagyobb mértékben megrongálódott a hatalmas esőzések nyomán kialakult árvizekben, ami mintegy 15 ezer ember életére van hatással.

Galac megyében tizenegy ember a háza padlásán húzta meg magát, élelmet és vizet kértek a mentőcsapatoktól, de jelezték, hogy maradnak. A megyében 25 iskolában nem lesznek órák hétfőn és kedden

Galac és Vaslui megyében hétfőig hosszabbították meg a legmagasabb szintű, vörös jelzésű árvízriasztást.

 

 

Hirdetés