Ciolacu indul az elnökválasztáson. Erdőtűzzel küzdenek Brassó mellett – keddi hírmix

És nem működik a szárazság kezelése Romániában, de az erről folyó kommunikáció sem túl biztató.

Hirdetés

Romániának gondjai vannak a vízszükségletének kielégítésével

Szárazság van. Hiába gondoljuk mi itt Erdélyben, hogy a sok májusi és júniusi eső aranyat ért. Legfeljebb csak aranyhomokot. Az ország ugyanis már a második hosszan tartó hőhullámában ég, ennek pedig következményei vannak.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter hétfőn kijelentette, hogy Románia vízkészleteivel nincsenek „rendszerszintű” problémák, és a víztározók 77%-ban tele vannak.

A Romániai Vízművek ugyanakkor ugyanazon a napon közölte, hogy 628 településen korlátozásokkal biztosítják a vízellátást, és a 40 víztározó feltöltöttsége augusztus végére 75%-ra fog csökkenni.

Még ha lenne is elég víz, Románia nem tudná az összes mezőgazdasági területét öntözni, mert nincs elég infrastruktúra és felszerelés. A 9 millió hektárnyi szántóföldből jelenleg csak mintegy 1,6 millió hektárnyi területet öntöznek.

Érv szól amellett is, hogy az ország tenger mellett fekszik, miért nem használja ki a tengervíz sótlanításánák technológiáját? A válasz az, hogy a módszer jelenleg igen költséges és bonyolult technológiát igényel, ezen felül környezetkárosító mellékterméke is van.

Erdőtűz Brassó megyében

A Brassó megyei, közvetlenül Brassó városa melleti Nagykőhavas-hegységben (Piatra Mare) tűz ütött ki hétfőről keddre virradóan, a Nagykőhavasi Menedékház közelében.

A hely a barcasági hegyek közül is népszerű turisztikai célpont (ami magába foglalja a Hétlépcső-kanyont is például). Jelenleg 300 négyzetméteres körzetben ég a tűz, és elég nehéz megközelíteni, mivel egy meredek és sziklás hegyoldalban alakult ki.

18 erdészeti szakember és 5 tűzoltó végzi jelenleg is a munkáját a területen, amelyet autóval nem lehet közvetlenül megközelíteni, csak gyalogszerrel. A művelethez tűzoltó helikoptert is igénybe vesznek.

 

Ciolacu először hangüzenetben szólt pártjának: indulna az elnökválasztáson, aztán kihirdette hivatalosan is

Marcel Ciolacu már hetek óta sakkban tartja a románokat, a magyarokat, az összes állampolgárt, a pártját, a szövetségeseit és az ellenségeit, a sajtót, rokonait, barátait és üzletfeleit, akik végre megtudták, indul-e az ősszel tartandó elnökválasztáson.

Pártja, a PSD meg is tudta első kézből, mi a szándéka Ciolacu úrnak: kimondta a boldogító igent. Egy hangüzenetben, amit elküldött a belső szocdem csoportnak. A miniszterelnök úgy fogalmazott: „akartam, hogy tudjátok, először tőlem, ne a tévéból tudja meg mindenki”.

Aztán mégis megtudta mindenki a tévéből. Államférfiúnk ugyanis hivatalosan is kijelentette: a hír igaz, indul az elnökválasztáson! Az alábbi videóban meg lehet nézni, mit akar és ígér Ciolacu az állampolgároknak:

Hirdetés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés