Árvizek pusztítanak több megyében, Kolozs megyében sárga riasztást adtak ki – szombati hírek

Aki nem EU-s légitársaságtól vagy gazdasági szereplőtől vásárol repülőjegyet, megjárhatja.

Hirdetés

Történelmi árvizek Galac megyében: négy ember veszítette életét

Hatalmas mennyiségű csapadék zúdult le a Boris nevű ciklon hatására az ország keleti felében, ahol előbb narancssárga, majd piros kódjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat esőzésekre.

Voltak olyan vidékek, ahol egy és fél méteres magasságig jutott a víz, behatolt az emberek házaiba, utakat tett tönkre, teljesen elborította az autókat. Sokan felmásztak a házakra, hogy életüket mentsék. A legjobban Pechea falu sínylette meg a hatalmas vízmennyiséget. Négy ember meghalt, és 90 embert evakuáltak az árvíz elől, miután néhány óra leforgása alatt három hónapnyi eső esett.

A mentés megyei szinten zajlik, a tűzoltó csapatok tagjai már csuromvizesek az egész napos vízben járkálástól, úszástól, esőtől. A mentést nehezíti, hogy a falvak körülményesen megközelíthetők, az utakat ellepte a víz. Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy két tábort is kialakítanak a falvakból kimentett kárvallottak számára, orvosi ellátást is biztosítanak nekik, továbbá a galaci megyei kórház is felszerelve, készenlétben áll.

A Belügyminisztérium is bejelentette, hogy kész beavatkozni Galac megyében, ha a helyzet elfajul. A 10. utászdandár 20 katonából álló további különítménye készen áll a beavatkozásra teherautókkal, csónakokkal és evakuálási-mentési felszereléssel. További 100 tűzoltó szintén készen áll a beavatkozásra. Az árvíz kimeneteléről, mentési akciókról itt olvashat bővebben.

Ha lehet, ne utazgassunk most Kolozs megyében sem

Ameddig esőre és áradásokra vonatkozó sárga kódjelzés van érvényben, jobb lesz, ha nem utazunk semerre Kolozs megyében sem, hogy elkerüljük a lehetséges veszélyeket. Az árvízvédelmi riasztás értelmében az Országos Hidrológiai Intézet több megye, köztük Kolozs megye folyóinak állapotára is figyelmeztet.

Ma 12:00 órától holnap 18:00 óráig jelentős földcsuszamlásokat alakulhatnak ki a lejtőkön, ártereken és patakokon, gyors árhullámok lehetnek a kis folyókon, amelyeknek lehetséges hatása helyi áradásokhoz vezethet. A vízhozam és a vízszint növekedése néhány folyón az alábbi vízgyűjtő területeken a védelmi szintek esetleges túllépését eredményezheti.

Kolozs megyében a riasztás az alábbi vízgyűjtő területeken lévő folyókra érvényes:

  • Kis Szamos – felső medence és mellékfolyók középső és alsó medencéje (Bihar és Kolozs megye)
  • Szamos – a S.H. Dej alsó mellékfolyói (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye)
  • Sebes Körös – a csucsai vízerőmű feletti vízgyűjtő és a csucsai vízerőmű alatti mellékfolyók (Kolozs és Bihar megyék)

Több folyó Hargita, Bákó, Neamț, Kovászna és Vrancea megyében narancssárga kód alatt áll, a Vaslui és Galac megyei folyókon piros kód van érvényben.

Vigyázat a nem EU-s repülőjegyekkel

Az ANPC Piacellenőrzési és Felügyeleti és Európai Harmonizációs Főigazgatóságának főigazgatója, Paul Anghel azt tanácsolja a repülővel utazni vágyóknak, hogy közvetlenül a légitársaságoktól vagy utazási irodáktól vásároljanak jegyet, és kerüljék az Európai Unión kívüli székhelyű jegyértékesítőket.

A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy azok, akik repülőjegyet vásároltak, csak akkor jogosultak kártérítésre a légitársaságtól, ha a gazdasági szereplők politikájának megfelelően írásban kérik ezt a jogot, és/vagy ha panaszt tesznek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál vagy a Romániai Európai Fogyasztói Központnál (ECC Románia).

Hirdetés

Ha valakinek nem tartják tiszteletben a jogait, közvetlenül vele vagy velük léphet kapcsolatba. Abban az esetben, ha a légi utastól megvonják a beszállás jogát, vagy a járatot törlik, akkor – ha a járatot az indulás előtt kevesebb mint 14 nappal törölték, vagy a járatnak nagy volt a késése, (legalább háromórás késés az érkezéskor) akkor az utasoknak nyújtandó kártérítés és segítség közös szabályainak megállapításáról szóló 261/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet lép érvénybe.

Ha a honlapot üzemeltető gazdasági szereplő, akitől az adott utas vásárol, nem jogi személy az Európai Unióban, a hatóságok beavatkozási lehetőségei a fogyasztók érdekeinek védelme érdekében korlátozottak.

 

 

 

 

 

 

Hirdetés