A tudomány nem játék, de könnyen játszható (FOTÓK)

A Kísérletszombat immár kilencedik alkalommal bizonyította be, hogy a fizikát nem nehéz megszeretni.
Hirdetés

Tudományos játszóházzá változott szombaton a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Farkas utcai főépülete és az intézmény udvara, ahol kilencedik alkalommal szervezte meg az EmpirX Egyesület és a Fizika kar a Kísérletszombatot. Ez egy olyan rendezvény, mely játékos és interaktív kísérletekkel mutatja be a fizikai jelenségeket. A legkisebbeknek lehetőséget teremt arra, hogy rácsodálkozzanak a természet törvényszerűségeire, míg a nagyobbak új élményeket gyűjthetnek az iskolában tanult, sokszor merevnek gondolt tantárgyról. De nem hagyja hidegen a felnőtteket sem a fizika világában való kalandozás: legalább annyira élvezik a kísérletezgetést, mint a gyerekek. 

A szervezők idén még inkább odafigyeltek arra, hogy minden korosztályt megszólítsanak, így a kísérleteket is ennek megfelelően csoportosították. Az atomfizikai, illetve fénytannal és hőtannal kapcsolatos kísérletek a 7–8. osztályos, vagy ennél idősebb korcsoportot célozták meg. A felnőttek nagy érdeklődéssel figyelték a nem hétköznapi berendezéseken elvégzett, fázisátalakulásokkal kapcsolatos kísérleteket. Az atomfizikai kísérletek közül az elektronnyalábok eltérítése volt népszerű a felnőttek körében, és nem utolsó sorban nagy érdeklődés övezte a kifejezetten nekik szóló tudományos előadásokat is. 

A legkisebbek a lufikkal és a színkeveréssel bemutatott kísérleteket élvezték a leginkább. Akinek mindemellett jutott még energiája, a folyósokon és az udvaron zajló több tucatnyi kísérlet közül válogathatott. Mindegyik kísérlethez román és magyar nyelvű magyarázattal egyaránt szolgáltak. A szervezők becslése szerint az idei Kísérletszombaton mintegy nyolcszázan vettek részt. Képes összeállításunk következik.

A BBTE főépülétének előcsarnokába lépve, máris kipróbálhattuk, milyen ágyuval lőni – nem verébre, hanem műanypohárra. A látszat ellenére ártalmatlan. 

 

Az erő velük van. 

 

Az órisásbuborék-fújás a szappanos kockaköveken történő helyváltoztatás gyakorlására is lehetőséget teremtett.  

 

A „vízenjárást” is lehetett gyakorolni: ez a speciális folyadék kis erő hatására folyékony, nagy erő hatására viszont megkeményedik. Bele lehet tenyerelni, de nem lehet benne elsüllyedni.

 

A folyékony nitrogén számos kísérletezésre ad lehetőséget: falevelet, lufit egyaránt lefagyasztottak az érdeklődők. 

 

Hirdetés

A lufishow főleg a kisebbek körében volt népszerű, akik azt is megtudhatták: a lufi a lusta fizikusok rövidítése.  

 

A lufi kipukkasztásának változatos módszereit ismerték meg a gyerekek.

 

Rezgő húrok: a tekergés dinamikája. 

 

Munka, mozgás, energia. Rögtönzött fitnesz a BBTE folyósoján. 

 

Komolyabb felszereléseket is ki lehetett próbálni. 

 

A bizalom ingája a mechanikai energia megmaradásának a törvényét demonstrálta a bátor vállalkozóknak.

Jövőre, veletek, ugyanitt!

Hirdetés