Az Adatvédelmi Hivatal is vizsgálja az ANAF feketelistáját

Az ANAF már beismerte, hogy hibákat is tartalmaz az állami tartozást felhalmozó természetes személyek listája.
Hirdetés
Hivatalból vizsgálatot indít az Adatvédelmi Hivatal, hogy kiderítse, nem sértett-e meg az adatvédelmi törvényt az adóhivatal azzal, hogy nyilvánosságra hozta az állami tartozást felhalmozó természetes személyek listáját – írja a Digi24 hírtévé internetes oldala. 
 
Több adós is kifogásolta, hogy személyes adatai olyan listán jelentek meg, amelyhez bárki hozzáférhet. Az adatvédelmi törvény szerint az adatkezelőnek értesítenie kell azt a személyt, akinek adatait nyilvánosságra vagy egy harmadik fél tudomására hozzák.
 
Az ANAF az adósok nevét, édesapjuk keresztnevének kezdőbetűjét és azt a települést tüntette fel, ahol az illető állandó lakhelye van. És persze az adósság összegét lebontva aszerint, hogy valaki az állami költségvetésnek, az egészségbiztosítónak és / vagy a társadalombiztosításnak tartozik-e.
 
A hétfőn közölt, 187 ezer nevet tartalmazó listába hibák csúsztak, ezt azóta az ANAF is elismerte, és esetenként javította is: Victor Ciorbea volt kormányfő, jelenlegi ombudsman félmillió lejes tartozását kijavította 350 ezer lejre. A hivatal azt ígéri, a listát folyamatosan aktualizálja, ahogy jelzést kap a hibákról.
 
Traian Băsescu kisebbik lánya, Elena Băsescu a Facebookon jelezte, hogy a 20 ezer lejes tartozása az adóhatóság műve. Mivel elköltözött Bukarest második kerületéből az elsőbe, hiába ment be egy hónapja személyesen mindkét kerületi adóhivatalba a befizetést igazoló nyugtával, az ANAF két kerületi hivatalának még nem sikerült összefésülnie az adatokat.
 
A pénzügyminiszter ma megvédte az adóhivatalt mondván, az csupán a pénzügyi törvénykönyv előírásai szerint cselekedett. Állítása szerint a hivatal bejelentette május elsején, hogy közölni fogja a listát, és akik május 1. és 15. között törlesztettek, azok nem kerültek le a listáról, mert a hivatalnak is időbe kerül az adatok frissítése.
 
A lista olyan tartozásokat tüntet fel, amelyeket 2016. március 31-ig halmoztak fel az illető személyek, és május 1-ig nem törlesztették.

Hirdetés