2100 darab havi nettó átlagbért költött a PSD reklámra és propagandára januárban…

… félmillió eurót nyúlt le egy „nigériai herceg” egy szebeni nőtől… és egy aradi hölgy macskának képzelte magát, négykézláb sétált a parkban és rátámadt egy… kutyára.

Hirdetés

2100 darab havi nettó átlagbért költött a PSD reklámra és propagandára januárban…

Persze, a pártok mindig is költöttek pénzt reklámra és propagandára. A kuriózum az összeg rekordnagysága. Megnéztük, mennyi mostanában a havi nettó átlagbér: kicsit kerekítve, 4000 kemény lej. Na, a PSD 8,4 millió lejt költött reklámra és propagandára idén januárban, vagyis egyetlen hónap alatt. Hát az kereken 2100 darab havi nettó átlagbér. Hogy az összeg nagyságát illusztráljuk: a tavalyi évben a PSD havi 5 millió lejt költött reklámra és propagandára. Innen azonnal látszik a jelentős különbség.

Van egy másik apróság is. Biztosan lehet tudni, hogy ez az irdatlan összeg mind közpénz. Tehát nem szponzorálásból érkezett. Tehát ott az önök pénze is, kedves Olvasók! Eddig tökéletes: az összeg a PSD üvegzsebébe került, ha úgy tetszik. Igen ám, de onnan átkerült az ólomzsebbe. Ugyanis senki nem tudja, hova ment a pénz. A PSD politikusai meg úgy tesznek, mintha váratlan emlékezetkieséssel küzdenének. Pedig van erre vonatkozó törvény: a közpénz útjáról be kell számolni. Na, ez nem megy a derék PSD-s politikusoknak. Se Marcel Ciolacu miniszterelnöknek, se a többinek. Egyelőre, legalábbis.

A többi román párt messze lemarad a PSD mögött. A PNL idén januárban bő négymillió lejt költött reklámra és propagandára, a USR másfél milliót, és hoppá… a vérnackó AUR 0 lej közpénzből tornászta fel magát a harmadik helyre a választási esélylistákon.

Félmillió eurót nyúlt le egy „nigériai herceg” egy szebeni nőtől

Mindenki ismeri a „nigériai herceg” cselt, akinek internetes kapcsolata van. Az online csalás e verziója szinte egyidős a világháló születésével. De hiába, ma is működik!

Jön egy levél, ékesen éktelen helyesírással, hogy XY úr vagy úrhölgy sajnos elhalálozott, de nem baj, mert pont Önt szemelte ki arra, hogy sok millió dolláros vagyonát biztos kezekbe helyezze. És Önnek csak annyit kell tennie, hogy megadja az adatait, esetleg némi ügyintézési költséget küldjön a megbízott ügyvédnek. És ha ezt megteszi, akkor… hát, sajnos nem lesz dúsgazdag, ellenkezőleg, a csalók szépen lenyúlják a pénzét.

Az ember azt gondolná, hogy ilyen ócska trükknek ma már nem dől be a kutya sem. Pedig igen. Nemrég egy szebeni hölgytől kerek 500 000 eurót nyúlt le egy ügyes „nigériai herceg”. A dolog önmagában is döbbenetes, az igazán meghökkentő viszont a nyomozó hatóság reakciója. A Szeben megyei főügyész ugyanis pironkodva bevallotta: nemigen tudnak mit kezdeni az ilyen típusú csalási ügyekkel. Ugyanis Romániában nincs elég olyan IT-szakember, aki segíteni tudna a nyomozóknak egy ilyen ügyben. Hiába kérik jó ideje az illetékes minisztériumot, képezzen már ki az internetes csalásokra szakosodott nyomozókat – nem és nem. És akkor az ügyészség csak ütheti bottal a „nigériai hercegek” nyomát. Szép, ugye?

Marad tehát a polgári önvédelem: könyörgünk, ha nigériai hercegektől kapnak levelet, ne dőljenek be nekik. Nevessenek egyet és kukázzák az irományt!

Egy aradi hölgy macskának képzelte magát, négykézláb sétált a parkban és rátámadt egy… kutyára

Hirdetés

Azt hittük, ilyesmi csak a fejlett Nyugaton fordul elő, ahol egyesek jó dolgukban lónak, macskának, fának (satöbbi) képzelik magukat, a lehető legkülönbözőbb okokból kifolyólag. Oké.

Na de ha valahol valami felüti a fejét (nem merjük minősíteni), akkor az a mai összekapcsolt világban azonnal terjedni kezd. És tessék: a humanoid állatok divatja nálunk is megjelent. Hogy odahaza ki mit csinál, az magánügy, nem tudunk róla. De ha nyilvános térben történik a dolog, akkor biza, mindannyian tudomást szerzünk a mi egyre sokszínűbb kis világunkról.

Szóval, Arad városában történt, hogy egy önmagát nőnek képzelő nő sétáltatta kutyusát egy parkban. És egyszer csak arra lett figyelmes, hogy egy négylábú… valami közeledik felé. A kutyus természetesen halálra rémült a jelenségtől és ugatni kezdett. Mire az ismeretlen lény fújni, nyávogni kezdett, majd meg akarta karmolni. Erre már az eb gazdija is megrémült. Hát még amikor kiderült, hogy a macska nem macska, hanem egy… nő. Vagy macskanő. Vagy valaki, aki macskának képzelte magát és négykézláb mászkált a parkban, macskafülekkel, farokkal, ahogy kell.

Nos, ehhez már nem tudunk semmi értelmeset hozzátenni.

Az önmagukat hölgynek képzelő hölgyeknek szépséges nőnapot kívánunk, és nem csak ma, az év minden napján!

Hirdetés