A PSD meg van sértődve, és nem megy egyeztetni Iohannisszal, mert az egész egy cirkusz

Marcel Ciolacu sértődött levelét megírta, és elküldte Klaus Iohannisnak.

Hirdetés

Kérdés, hogy az elnök egyáltalán elolvassa-e, hiszen köztudott, mennyire ódzkodik mindentől, ami PeeeSeeeDeeee.

Minden esetre a szocdemek pártelnöke azt írta Iohannisnak, hogy a Cotroceni-palotában tartott mai (kedd) egyeztetések csak mímelik az alkotmányosságot – hiszen az elnök korábban már kijelentette, hogy a jobbközép koalíció miniszterelnök-jelöltjét fogja elfogadni, hiába kapta a PSD a legtöbb szavazatot a december 6-i választásokon, így ők nem fogják validálni ezt a színjátékot, ezt a „politikai cirkuszt” a jelenlétükkel.

Magyarul: nem mennek el a megbeszélésre.

Iohannis ma délután egyeztet (újra) a pártokkal a kormányalakításról, elvileg minden párt javaslatát meghallgatja, és elfogadja a szerinte legjobbat. A PSD 15 órától nyitotta volna a sort, ám nem nyitotta.

Való igaz, hogy Klaus Iohannis korábban unzsenírt kijelentette a sajtónak: bárkit is jelöljön miniszterelnöknek a jobbközép koalíció (saját pártja, a PNL, valamint az USR–PLUS és az RMDSZ), ő bizony el fogja fogadni a javaslatot, csak azt várja el a három alakulattól, hogy hozzanak egy közös döntést. Azt ugyan nem mondta ki, hogy a PSD hiába is erőlködik a javaslataival, mert nem érdekli, de eléggé egyértelmű volt.

Hirdetés

A szocdemek azért is vannak így megsértődve, mert tényleg ők kapták a legtöbb szavazatot a választásokon, így logikusan nekik kéne kormányt alakítaniuk. Mivel azonban a törvényi előírások és az alkotmány nem fogalmaz egyértelműen ebben a kérdésben, Iohannis megteheti, hogy a saját szájíze és érdekei mentén sakkozzon a Cotroceni-palotából.

A pártokkal való egyeztetések a program szerint fél hatig tartanak. A jobbközép koalíció végül Florin Cîțut jelöli miniszterelnöknek.

Hirdetés