Zseniális: az augusztus 10-i tüntetőverésről készült jelentés úgy nem titkos, hogy mégis titkos

Nyilvános, de csak a DIICOT ügyészei nézhetnek bele.

Hirdetés

Olyan az új román belügyminiszter, mint a mesebeli lány, aki úgy ment el a királyhoz, hogy volt is rajta ruha, meg nem is: Marcel Vela bejelentette ugyan csütörtökön, hogy a belügyminisztérium feloldotta a tavaly augusztus 10-i, bukaresti tüntetőverésről készült jelentés titkosítását, ám rögtön hozzátette: ennek ellenére nem tárhatja a nyilvánosság elé, mit tartalmaz.

A jelentést úgy ahogy volt, titkosítatlanul, átpasszolták a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztálynak (DIICOT), amely már korábban nyomozást indított az ügyben.

És mivel folyamatban levő nyomozással kapcsolatos információkat nem lehet nyilvánosságra hozni, a már nem titkos jelentés a nyilvánosság számára mégiscsak titkos marad, csak az ügyészek tekinthetnek bele.

Mint ismert, a tüntetést a külföldön élő románk hívták össze a bukaresti kormányszékház elé, hogy az akkori, szociáldemokrata kormány ellen demonstráljanak.

Egyesek – minden bizonnyal szervezett futballhuligánok – provokálni kezdték a kivezényelt csendőröket, akik könnygázzal válaszoltak, majd miután nem sikerült véget vetni az erőszaknak, rohammal kiszorították a tüntetőket a térről.

Hirdetés

Az akció közben elképesztő brutalitással boldogot-boldogtalant elvertek, nem csupán a provokátorokat.

Emiatt mintegy 800 áldozat feljelentést tett, na meg a csendőrök is.

A szocik szerint viszont a tüntetés valójában államcsínykísérlet volt.

Hirdetés