Fotó: Illusztráció/Pixabay

Minisztérium: Romániában nincs egyetlen rejtélyes májgyulladás-eset sem

Wilson-kóros a gyerek, akit a betegség első romániai fertőzöttjének néztek. Két másik gyanús eset is volt.

Hirdetés

Romániában egyetlen esetben sem igazoltak megbetegedést abban a „rejtélyes májgyulladás-járványnak”, amely világszerte több országban is felütötte a fejét – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt heti adatai szerint 169 olyan esetet azonosítottak többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Spanyolországban és Izraelben, amelyben a súlyos májgyulladást okozó adenovírus-fertőzésről van szó, amely főleg tíz év alatti gyerekek körében terjed.

A múlt héten jelezte az egészségügyi minisztérium, hogy valószínűleg egy 5 éves kislány az első romániai fertőzöttje a járványnak.

A gyereket még április elején utalták kórházba, de a szervezetében nem sikerült azonosítani semmilyen vírusos fertőzést, ugyanakkor a megbetegedés okára sem sikerült rábukkanni.

Azóta viszont sikerült kideríteni, hogy az 5 éves kislány a meglehetősen ritka Wilson-kórban szenved. A diagnózis után a gyereket azonnal megoperálták, a bukaresti Fundeni klinikán sikeres májátültetést hajtottak végre rajta.

Hirdetés

A Wilson-kór egy ritka genetikai eredetű betegség, amely a szervezetben rézfelhalmozódást, ennek eredményeképpen pedig májelégtelenséget és más szervek megbetegedését is eredményezi. Az egyetlen terápiás megoldás ebben az esetben a májátültetés, ezért döntöttek az orvosok a beavatkozás mellett, amelynek során a gyerek egy 17 éves donor májának egy részét kapta meg.

Az egészségügyi minisztérium hétfői közlése szerint két másik gyanús eset is volt, egy tízéves és egy nyolc hónapos gyerek megbetegedése kapcsán merült fel az ismeretlen eredetű májgyulladás gyanúja, de a vizsgálatok minkét esetben cáfolták az orvosok eredeti feltételezéseit.

 

Hirdetés