Nem túl dicsőséges amerikai listán szerepel Románia. És ahogy ezt a kormány lereagálta…

Washington megdorgálta Bukarestet, a hűséges román csatlós pedig büszkén meghunyászkodott.

Hirdetés

Abszurd nyilvános szeánsz keretében gyakorolt bűnbánatot a román bel- és igazságügyi vezetés, miután az Egyesült Államok hivatalosan jelezte: elégedetlen azzal, ahogy a bukaresti hatóságok az embercsempészettel szemben fellépnek.

Történt, hogy még csütörtökön az amerikai külügyminisztérium nyilvánosságra hozta a jelentését arról, hogyan értékelik az amerikai illetékesek a világ országainak az embercsempészettel szembeni eredményeit.

Románia sorozatban a második évben került szégyenpadra, miután tavaly visszasorolták az éltanulói státusból a pótvizsgára kötelezettek közé.

Az idei jelentés megállapítja: Románia azon európai országok egyike, ahonnan az embercsempész-hálózatok legtöbb áldozata kikerül.

Romániai férfiakat, nőket és gyerekeket zsákmányolnak ki szexuálisan, illegálisan munkára, lopásra vagy koldulásra kényszerítik őket az európai kontinens más országaiban, ráadásul a legutóbbi, tavaly júniusi jelentés óta csökkent az embercsempészet miatt bíróság elé állított és elítélt személyek száma.

Az amerikai külügyminisztérium ezért azt javasolja Bukarestnek, hogy kezelje prioritásként az ilyen esetek felderítését. Egyben azt is sürgeti, hogy büntessék meg azon tisztségviselőket, akik együttműködnek az embercsempészekkel, mivel eddig jórészt megúszták a felelősségre vonást.

A jelentés azért egy kis hátba veregetést is tartalmaz: azt állítja, a román kormány erőfeszítéseket tett a helyzet javítására.

A jelentés hatására a román kormány azonnal haptákba vágta magát, majd pénteken reggel szabadtéri sajtótájékoztatóra hívták a média képviselőit, amelyen Marcel Vela belügyminiszter, Cătălin Predoiu igazságügy-miniszter és Gabriela Scutea legfőbb ügyész is lesütött szemmel hamut szólt a fejére.

Az esemény meglepetésfellépője Adrian Zuckerman amerikai nagykövet volt.

Nyitányként Marcel Vela közölte: tudomásul vették az amerikai jelentésben foglaltakat, és jelezte Washingtonnak, hogy a belügyminisztérium a rendőrségen és az embercsempészet elleni ügynökségen keresztül folyamatosan az embercsempészet mértékének csökkentésén dolgozik, ami szerinte az eredményeken látszik is.

Szomorúan közölte: nagyon, de nagyon igyekeztek, hogy ne legyen ismét negatív a jelentés, de hát ez van.

Hirdetés

Viszont elszántan biztosította a nagyérdeműt, hogy a belügyi tárca továbbra is elkötelezett amellett, hogy a többi intézménnyel együtt küzdjön az embercsempészet ellen.

Adrian Zuckerman nagykövet azért egy vigasztaló buksisimivel jutalmazta Velát és a kormányt, azt mondta ugyanis, hogy a helyzet elsősorban a csúnya korábbi szociáldemokrata kormány miatt fajulhatott odáig, hogy az embercsempészek biztonságban érezhették magukat.

Kiadta az ukázt is: a parlamentnek a kormánnyal közösen ki kell dolgoznia a szükséges jogszabályokat ahhoz, hogy minél gyorsabban leküzdhető legyen a jelenség.

Egyben kijelentette: bízik abban, hogy a jelenlegi kormány képes lesz véget vetni ennek az állapotnak.

Ehhez pedig az Egyesült Államok minden segítséget megad.

Ezt követően Cătălin Predoiu igazságügy-miniszteren volt a sor, hogy hamut szórjon a fejére: beismerte, hogy az embercsempészet és a szervezett bűnözés „tűrhetetlen” méreteket öltött.

Azonnal hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány azért van, hogy véget vessen a jelenségnek, és megígérte, hogy mindent megtesznek ellene.

Nem maradt ki az autodaféból a legfőbb ügyész sem: Gabriela Scutea is elrebegte, hogy a legfőbb ügyészség egyik legfőbb feladatának az embercsempészet elleni küzdelmet tekinti, és idén azért már több ítélet is született, sőt 124 eset jelenleg is a bírósági tárgyalás fázisában van.

Hát ilyen karakánul, kérlelhetetlenül és határozottan reagál egy büszke, szuverén, egységes és oszthatatlan balkáni nemzetállam kormánya arra, ha az aktuális nagykutya morcosan összevonja a szemöldökét, és feddően fölemeli a mutatóujját.

Hirdetés