Végre valakinek eszébe jutott, hogy változtatni kéne a forgalmi vizsga elcsellózott menetén

A jelentkezőknek átlagosan csak a 35%-ka megy át az autóvezetői vizsgán, egyes megyékben ráadásul elképesztően hosszú a várólista.

Hirdetés

Az ember levezeti a kötelező 40 órát, lassanként elsajátítja az autóvezetés csínját-bínját, majd a vizsgán beül mellé a rendőr, és a jelölt izgalmában összekeveri az indexet az ablaktörlővel – ismerős?

Egy képviselő most benyújtott végre egy tervezetet, ami néhány fontos változtatást vezetne be a forgalmi vizsga menetében. A legfontosabb, hogy – ha a projekt életbe lép – az oktató is részt venne a vizsgán, mégpedig úgy, hogy a rendőr helyett ő ülne a vizsgázó mellett, a rendőr pedig csak a hátsó ülésről követné az eseményeket, ahol még sincs annyira szem előtt az az otromba egyenruhája. Ez persze nem jelenti azt, hogy a rendőr hátulról kevésbé lesz korrupt szigorú, de a pszichológiai nyomáson azért mégis enyhítene a dolog valamicskét.

A másik fontos változás az lenne, hogy a jelentkezők nemcsak a lakcímük szerinti megyében vizsgázhatnának le, hanem a nagy várólistás megyékből átmehetnek egy kevésbé leterhelt szomszédos megyébe is. Vannak olyan megyék ugyanis – Kolozs is ide tartozik – ahol esetenként akár fél évet is kell várniuk a jelentkezőknek a beiratkozás után, hogy a gyakorlati vizsgán sorra kerüljenek. Ami azt jelenti, hogy miután levezették a kötelező óraszámot, a vizsga előtt kénytelenek extra pénzért újabb órákat venni, mert a hosszú idő alatt teljesen kijönnek az amúgy is bizonytalan gyakorlatból. Ha pedig nem sikerül elsőre a vezetői vizsga, akkor egy újabb esélyt talán már nem is kapnak, mert mire újra sorra kerülnének, lejár a vizsga sikeres letételére kiszabott egy éves határidő, a jelentkezők pedig kezdhetik elölről az egész költséges és idegőrlő folyamatot.

Szóval a rendszer alaposan el van csellózva. Persze az jó kérdés, hogy mikor lesz a gyakorlatban is valami az említett változtatásokból.

Hirdetés