Végre egy jó ötlet: egy új törvényjavaslat szerint kapna egy fizetett szabadnapot, aki beoltatja magát

Illetve kettőt, ugyanis az első dózis és az ismétlőoltás napját is kivehetnénk.

Hirdetés

A törvénytervezetet az USR–PLUS két képviselője nyújtotta be, és nem titkolt céljuk, hogy ezzel is növeljék picit a lankadozó oltási kedvet.

A javaslat értelmében az oltás napját (a kétdózisú szerek esetén az első és a második dózis napját is) fizetett szabadnapként lehetne kivenni, úgy hogy a meglévő szabadnapjaink számát ezzel nem kurtítják meg.

A diákoknak és egyetemistáknak sem kellene aznap suliba menni, és a katonák is kapnának egy nap kimenőt.

A 14 évesnél fiatalabbak esetében (illetve a 26 évesnél fiatalabb fogyatékkal élőknél) ráadásul az egyik szülő is fizetett szabadnapban részesülne, hogy otthon maradhasson a frissen beoltott poronttyal.

Mondjuk az utóbbi pont egyelőre nem aktuális, hiszen a kiskorúak beoltása leghamarabb ősszel veheti kezdetét.

Hirdetés

Tekintve, hogy a romániai lakosok mennyire szabadnap-orientáltak, könnyen elképzelhető, hogy – amennyiben elfogadják – az új törvény valóban ösztönözni fogja majd valamelyest az oltási hajlandóságot.

Emellett praktikus is lenne, hiszen nem kéne sakkozni a munkahelyen, hogy eljussunk az oltópontra, és az esetleges mellékhatásokat is lenne idő nyugodtan kiheverni.

A kormány egyébként ma döntött arról, hogy az egészségügyi minisztérium újabb több mint 4,2 millió adagot rendel a Pfizer–BioNTech által előállított oltásból.

Hirdetés