Vége a PSD-s időszak alatti Kánaánnak a közalkalmazottak számára

Választaniuk kell, hogy nyugdíjasok akarnak lenni, vagy állami intézményekben dolgoznának.

Hirdetés

Hét szűk esztendő következik azokra, akik egyszerre több állami forrásból is pénzhez jutnak: nem csupán a minisztériumi apparátus csökkentésével próbálja az új, liberális kisebbségi kormány visszafogni az állami költekezést, hanem a közalkalmazottaknak fizetett összegek csökkentése révén is.

A kabinet most véget vet annak az állapotnak, hogy egyes közalkalmazottak, akik nyugdíjba vonultak, utána más, szintén állami vagy önkormányzati intézménynél vállaltak munkát, és egyszerre élvezték a többé-kevésbé jól megérdemelt állami nyugdíjat és az azzal párhuzamosan kapott állami fizetést.

Ludovic Orban miniszterelnök egyenesen „nem normális állapotnak” nevezte, hogy valaki, aki korábban nyugdíjba vonult, a közszférából húzzon továbbra is fizetést.

Példaként azokat hozta fel, akik 40 éves koruk környékén a rendőrségtől vonultak nyugdíjba, jókora összegű nyugdíjat kapnak, de emellett még valamilyen közalkalmazotti státusban is dolgoznak.

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter még szombaton közölte, hogy olyan törvénytervezeten dolgoznak a minisztériumban, amely tiltaná a nyugdíj és a közalkalmazotti bérek halmozását.

Az érve a következő: ha egy nyugdíjas közintézménynél helyezkedik el, akkor abból az következik, hogy nem feltétlenül volt indokolt a nyugdíjazása, elvégre még képes dolgozni.

Hirdetés

És ezzel még nincs vége: a közhivatalt betöltő személyek egyúttal arra is számíthatnak, hogy befagyasztják a béreiket.

2009-ben, a Romániába is begyűrűző gazdasági válság miatt az akkori, Emil Boc vezette kormány egyszer már elfogadott egy ilyen értelmű sürgősségi rendeletet, ám 2014-ben a szociáldemokraták javaslatára a parlament eltörölte a korlátozást.

Most viszont a jelek szerint megint rosszabb idők jönnek.

És lehet, hogy nem csak a közalkalmazottakra.

Hirdetés