Van már olyan kórház, ahol beteljesült az orvosok rémálma: életről és halálról kénytelenek dönteni

Az egészségügyi alkalmazottak még bírják a strapát, de egyre kimerültebbek. A keddi járványjelentés alapján, továbbra is szükség van az erőtartalékaikra.

Hirdetés

A romániai orvosok elérték tűrőképességük határát, és a fizikailag is megterhelő ügyeleteket nehezíti, hogy egyre többször kerülnek komoly etikai dilemmába: dönteniük kell, ki az, aki kerüljön az életmentő lélegeztetőgépre, és ki az, akinek ezzel együtt is kevesebb a túlélési esélye. A valósággal egy ploiești kórház főorvos szembesítette a közvéleményt, ahol állítása szerint már hetek óta beteljesült minden orvos rémálma, kénytelenek különbséget tenni beteg és beteg között annak alapján, kinek mennyi a túlélési esélye.

A temesvári járványkórház főorvosa, Virgil Musta is megerősítette, hogy a kórházakban uralkodó helyzet egyre inkább hasonlít arra, amit Olaszországban láthattunk a járvány tavaszi hulláma során. Az ügyeletes orvosok elérték stressztűrő képességük határát, tanácstalanok amikor arról kell dönteniük, kit küldjenek intenzív terápiára, ha megüresedett egy hely. A temesvári járványkórházból egyelőre más szomszédos megyébe küldték az intenzív terápiára szoruló fertőzötteket, de ez sem tartható fenn a végtelenségig.

A törvény nem teszi lehetővé, hogy egy mesterségesen lélegeztetett beteget lekapcsoljanak a gépről, még akkor sem, ha már kevés az esélye a felépülésnek, így aki hamarabb kényszerül a gépre, azt csatlakoztatják rá – magyarázta Musta, aki szerint még nem késő visszafordítani a kritikus helyzetet, ha az emberek komolyan veszik a járványszabályokat, a hatóságok pedig szigorúan betartatják azokat. Az orvos annak a véleményének is hangot adott, hogy 2-3 hét teljes leállás kellene ahhoz, hogy a járványszámok visszaessenek, amire nincs lehetőség, mert negatívan érintené az ipart, ráadásul a választási év is van (emiatt a népszerűtlen intézkedéseket nem merik meghozni).

Egy másik kórházi pillanatkép is jól érzékelteti, hogy milyen embert próbáló munkát végeznek az kórházi alkalmazottak: egy asszisztensnő megmutatta, hogy egy nyolcórás ügyelet után mennyi víz képződik a védőfelszerelés alatt, mely végül a csizmában gyűlik össze. A kórházi dolgozók fizikai kimerültsége miatt is alig tartható még sokáig a jelenlegi helyzet. Ugyanakkor az egészségügyben ismét felszereléshiány van kialakulóban, ami a Solidaritatea szakszervezet szerint annak tudható be, hogy a járvány kezdete óta nem találtak megoldásokat az orvosok által jelzett problémákra. Nincs szabványosítva a felszerelés használata, így egy köpenyt akár 12 órán át is viselnek, de olyan is van, aki több napon át ápolja a betegeket ugyanabban a szerelésben. A szakszervezet azt kéri a hatóságoktól, hogy biztosítsanak elegendő felszerelést és időszakos tesztelést a dolgozóknak, és az ösztönzőkről se feledkezzenek meg.

Hirdetés

A legutóbbi (keddi) járványjelentés szerint az intenzív terápiás osztályokon továbbra is rekord magas (768) az ellátásra szoruló betegek száma. Az elmúlt 24 órában 29 400 tesztből 3400 lett pozitív, így ismét 11,39%-ra csökkentett a pozitivitási ráta. 65 személy hunyt el.

Bukarestben tovább nőtt a lakosságarányos fertőzöttségi ráta (3,23 ezrelék), Fehér megyében is átlépte a kritikus küszöböt, de egyre közelebb kerül Hargita megye is (ld. alábbi grafikon).

Hirdetés