Vajon mivel szelídítette meg a román külügy a moldovai kormányfőt a nagy testvérharc közepette?

A Romániát a legkorruptabb európai országnak nevező kisinyói miniszterelnök hirtelen hangnemet váltott.

Hirdetés

Soha nem látott méreteket öltött az elmúlt napokban a román–moldáv verbális testvérháború, miután Ion Chicu moldovai kormányfő egyenesen Európa legkorruptabb államának nevezte Romániát egy Facebook-bejegyzésben, jelezve, mennyire kiborult egy román EP-képviselő bírálataira.

A román külügy azonnal beszállt a szájkaratéba, primitívnek és tiszteletlennek nevezve a román állampolgársággal is rendelkező Chicu nyilatkozatát, aki – láss csodát – hétfőn már hangnemet váltott, s bár nem kért elnézést a keresetlen szavaiért, elég egyértelműen jelezte, hogy megbánta a pénteki dühkitörését.

A moldovai miniszterelnök a friss Facebook-bejegyzésben már tökéletes politikusnyelven próbálja árnyalni a „félreértelmezett” kijelentéseit, és nem győzi hangsúlyozni a Romániával ápolt kiváló kapcsolatok, na meg a stratégiai partnerség fontosságát. És hirtelen az is eszébe jutott, hogy a koronavírus-járvány közepette Románia szolidaritást mutatott, és támogatta a testvéri Moldáviát. Szép kis fordulat, kíváncsian várjuk a békülőpezsgőzést.

Hirdetés