Vajon mi késztet egy embert arra, hogy fél év alatt szinte tízezerszer hívja a 112-es számot?

Ő a csúcstartó, de a következő helyezettek sem szégyenkezhetnek.

Hirdetés

A 112-es segélyhívó számot működtető Különleges Távközlési Szolgálat (STS) minden évben közzéteszi, hogy unatkozó vagy zakkant polgártársaink hányszor csörögnek rá mindenféle ok nélkül a vonal másik végén a sürgősségi riasztásokra várakozó operátorokra.

Nos, idén, az első hat hónap alatt egy Olt megyei illető 9 544-szer hívta a 112-őt, egy Ilfov megyei lakos 7 573-szor, egy Vaslui megyei 6 779-szer, egy Neamţ megyei polgár pedig 5 695-ször. A dicsőséglista ötödik helyén egy Kolozs megyei telefonáló áll 5 563 darab fölösleges 112-es hívással.

Elég megdöbbentő adat, hogy az összes betelefonáló közül 44-en legalább ezerszer hívták a sürgősségi számot.

Az alaptalanul telefonálók többsége vicces kedvében hívta a 112-őt, vagy úgy érezte, sértegetnie kell a vonal túlsó végén levő szolgálatos személyt. Más esetekben olyan helyzetekhez próbáltak riasztani, amelyekhez nem szükséges sem a mentők, sem a tűzoltók, sem a rendőrség, sem a hegyimentők vagy a csendőrség jelenléte.

Hirdetés

Hat hónap alatt több mint 4,8 millió 112-es hívás volt, ebből 2,6 volt valós sürgősség.

A kamu hívás a 112re egyébként nem olcsó mulatság, ha az embert azonosítják – és a legtöbb esetben bizony azonosítják –, kétezer lejig terjedő pénzbírság vagy 200 óra közmunka az ára. A büntetés duplázódik, ha a mentők, a tűzoltók vagy a rendőrség kiszáll a helyszínre és ott állapítja meg, hogy alaptalan volt a riasztás.

Hirdetés