Vajon melyik parlamenti bizottság nem ülésezett egyszer sem az idén?

Biza, még online sem. Segítünk: járvány idején elég fontos lenne. Lett volna.

Hirdetés

Képviselőinket azért küldjük a román parlamentbe, hogy ott a legjobb tudásuk szerint cselekedjenek, mégpedig a nép, vagyis a mi érdekünkben.

De mi van akkor, ha kiderül, hogy ők másképp gondolják ezt a nép érdekében való cselekvést? Ráadásul olyan emberek, akiknek a világjárvány leküzdése szempontjából elég fontos szerepük van. Vagy lenne. Ilyen például a román képviselőház egészségügyi bizottsága, amelyet a liberális Nelu Tătaru úr (emlékszünk rá, a tavalyi pandémiás évben gyakran láttuk a tévében, akkor még egészségügyi miniszterként).

Nos, kiderült, hogy a Tătaru úr vezette parlamenti bizottság

az egyetlen, amely egyetlen alkalommal sem ülésezett 2021-ben.

Pedig ez az a fórum, ahonnan bármely, az egészségügyre vonatkozó törvénymódosítás elindul. És persze, lehet mondani, hogy a bizottság döntései konzultatív jellegűek, hiszen minden javaslatot a plénum szavaz meg, de a bizottság (főleg a feje) dönti el, mi kerül a plénum asztalára és mi nem.

Oké, de akkor mit csinál a bizottság? Nos, az történik, hogy Tătaru úr egy Whatsapp-csoportban elküldi a tagoknak a megtárgyalandó dokumentumokat, a tagok szépen elolvassák, esetleg visszaírnak vagy találkoznak a vezérrel valahol a parlamentben és megbeszélik, aztán

amikor a bizottság összeül, már csak szavaznak. Vita nincs.

Elképzelhetik, mennyire hatékony ez így. Illetve, mennyire Tătaru úr kezében van a távirányító.

Hirdetés

És hiába panaszkodnak a bizottsági tagok, hogy (bár online) ülésezés híján a legfontosabb dolog nem történhet meg, mégpedig a tervezetek fölötti vita, a főnök szépen mindent megmagyaráz. Először is, ő csak

átvette ezt a módszert a korábbi elnöktől, aki persze PSD-s (értsd, a peszedé a hibás).

Aztán a bizottsági ülésterem elég kicsi, tehát a tagok nem tarthatják be a szükséges járványtávolságot. (Ezt tavaly még megértettük, de most, miután a képviselők elsöprő többsége beoltatta magát?) Végül pedig ő jó előre szétküldi az elbírálandó törvényjavaslatokat, aztán a bizottsági tagok nyugodtan összeülhetnek vitatkozni a saját irodáikban. (Képzeljük el, ahogy kábé 20 ember fel-alá rohangál a parlamentben, hogy keresztül-kasul megbeszéljenek valamit.)

De nyugalom, Tătaru úr megígérte, hogy ortodox húsvét után újra lesznek rendes gyűlések. Hurrá!

Még csak annyit: tudtunkkal a parlament plenáris ülésén 100-200 ember is szokott üldögélni. 20 (beoltott) ember miért nem teheti meg ugyanazt? A nép, vagyis a mi érdekünkben. A többi néma csönd.

Hirdetés