Utálja a házi karanént, unja a házi kosztot és a saját ágyát? Szívesebben fölcserélné őket ezekre a katonai sátrakra?

Ha nem, akkor jobb, ha otthon marad. Mert Nagyváradon ide juthat.

Hirdetés

Az új koronavírus okozta járvány egyik legfőbb negatívuma sokak számára az, hogy bent kell maradni a házban, és legfeljebb munkába, bevásárolni, orvoshoz vagy kutyát sétáltatni lehet kimenni.

Ennél még kellemetlenebb helyzetben vannak azok, akiknek házi karanténba kell vonulniuk 14 napra, hiszen ők egyáltalán nem hagyhatják el az otthonukat.

Mint közismert, házi karanténba annak kell vonulnia, aki sárga jelzésű országból tért haza – vagyis olyanból, ahol meghaladja az ötszázat a fertőzöttek száma –, olyan emberekkel került kapcsolatba, akik súlyosan fertőzött országokból tértek haza, és felfedezhetők rajtuk a betegség tünetei, illetve olyanokkal, akik bizonyítottan fertőzöttek.

Természetesen a házi karantén érvényes az érintettek családtagjaira is.

A tizennégy napos elkülönítés idején tilos elhagyni a házat, ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik, miközben az egészségügyi hatóság az érintettek egészségi állapotát is megfigyeli.

Nem mondjuk, hogy ez egy kellemes állapot, de azért van rosszabb.

Például az, ami azokra vár, akik nem képesek 14 napig otthon maradni.

A szombaton este bejelentett katonai rendelet értelmében ugyanis azokat, akik megszegik a házi karantén szabályait – magyarán: elcsászkálnak otthonról a 14 nap letelte előtt –, hatósági karanténba zárják.

Hirdetés

Nagyváradon nagyon operatívak voltak az illetékesek: a járvány miatt bezárt ócskapiac „küzdőterén” már hétfőn délután megjelent néhány tűzoltóautó, a tűzoltók pedig olyan másfél óra alatt felhúztak négy katonai sátrat, ahová a renitens karanténszegőket zárják.

Ezek berendezésére kiválóan illik a „fapados” és a „spártai” jelző: valóban fapadokkal és -asztalokkal rendezték be őket, van villany, kinyitható tábori ágy és hálózsák.

Tévékészülékről, internetről, kábeltévéről, Netflixről, de még egy icipici könyvtárról nem érkezett beszámoló.

Arról annál inkább, hogy az ide szállított személyeket hatóságilag őrzik majd.

Nos, még mindig olyan rossz otthon lenni 14 napig?

Hirdetés