Illusztráció

Újdonságok a Covid-frontról: csökkennek a járványszámok, indul a regisztráció az oltásra

Egyelőre az egészségügyben, illetve a szociális ágazatban dolgozók regisztrálhatnak. Mondjuk, mi a teendő.

Hirdetés

A tesztlaborok hétvégi és ünnepi üzemmódja érezteti a hatását a hétfői járványadatokon: 7978 tesztet végeztek el, ebből 2620 új koronavírusos esetre derült fény. A pozitivitási ráta ennek megfelelően 34%-os. 344 újratesztelt személy diagnózisa maradt pozitív.

Vasárnap reggeltől hétfő reggelig 104-en haltak meg a fertőzés következtében, öten a negyvenes éveikben jártak, a többiek ennél idősebbek voltak. Három elhunyt esetében nem jelentették a kórelőzményt, a többi áldozat viszont más betegségekben is szenvedett.

Hosszú idők óta először fordul elő, hogy 1200 alá csökken az intenzív terápián ápolt súlyos betegek száma (1197), velük együtt 9 957-en vannak kórházban.

A járványjelentésen kívül a nap másik újdonsága, hogy már elérhető a honlap, ahol a román állampolgárok regisztrálhatnak a koronavírus elleni oltásra. Mint tudjuk, első körben az egészségügyben, illetve a szociális ágazatban dolgozókat oltják be, így ők elsőbbséget élveznek a regisztrációban is. Jelezni fogják, amint a magas kockázati besorolású lakosok vagy a kulcsfontosságú ágazatban dolgozók (2. szakasz), és a többi állampolgár (3. szakasz) számára is megnyílik a regisztráció lehetősége.

A honlapon történő regisztrációhoz meg kell adni a kért adatokat és a telefonszámot, majd a fiók létrehozása után a regisztráló hozzáférhet az időpontokhoz, az oltásközpontok elérhetőségéhez, az első és a második oltás időzítéséhez. A platform egy dokumentumot állít ki a regisztrálók számára, ezzel lehet majd belépni az oltásközpontokba.

A lakosságarányos fertőzési ráta egyébként több megyében is csökkenő tendenciát mutat, már 14 megye sorolható a zöld kategóriába.

covidő

Hirdetés