Újabb székelyföldi településen vonatta le a magyar és a székely zászlót az igazságszolgáltatás által támogatott magyargyűlölet

Ezúttal Gyergyóremetén ért célt Dan Tanasă.

Hirdetés

Szomorú eseményre hívták össze Gyergyóremete lakóit vasárnap délután: a község főterén a községháza megépülése óta ott lobogó öt zászló közül hármat el kell távolítani – számolt be a Székelyhon.

Jogerős bírósági ítélet mondja ugyanis ki, hogy a község főterén álló községháza elé kihelyezett öt zászló közül a magyart, a székelyt és a település zászlaját el kell távolítani.

Amint Laczkó Albert Elemér polgármester beszédében rámutatott, sorrendben elől volt a román zászló, jelezve, hogy tisztelik az országot, majd az Európai Unió zászlója, azé a gazdasági és politikai közösségé, amihez az ország tartozik, harmadik a piros-fehér-zöld, vagyis a magyar nemzeti és egyben Magyarország hivatalos zászlója, negyedik a székely zászló és ötödik a közösség, Gyergyóremete zászlója. Úgy gondolták, a lobogók kitűzése szép, kifejező gondolat, ami senkit nem zavarhat.

Kiderült azonban, hogy ezzel nem mindenki volt így: Dan Tanasă akkor még blogger (ma már parlamenti képviselő) másfél évvel ezelőtt indított pert ellenük, az ügy végigment a romániai igazságszolgáltatás különböző színterein, hogy végül a bukaresti ítélőtábla mondja ki: a magyar, a székely és a remetei zászlót el kell távolítani.

Hirdetés

„Nem értünk egyet az ítélettel és diszkriminatívnak érezzük a közösségünkkel szemben, de az ítéletet végre kell hajtani. Felkészültünk arra is, hogy az épületről a Községháza feliratot is el kell hamarosan távolítani, hogy a helyi Képes vagyok című lapot románul is ki kell adni, és a község honlapját is románosítani kell” – sorolta Laczkó Albert Elemér, aki ezzel utalt arra is, hogy a felsoroltak is zavarják a feljelentőt, és perek zajlanak ezek kapcsán is.

Nem szeretnénk ezt csendben, suttyomban lenyelni, mintha mi sem történt volna. Igenis történt: ez egy jogsérelem – fogalmazott a községvezető. Az esetről tájékoztatják a hazai és nemzetközi érdekvédelmi fórumokat, jogorvoslatot keresve.

Hirdetés