Újabb lépés a normalitás felé: megnyílt az összes magyar-román határátkelő

Persze még senki ne tervezze a fényképezkedést a Halászbástyán vagy a hajdúszoboszlói locsipocsit – egyelőre csak a tranzitforgalom előtt.

Hirdetés

A jelek szerint hamar sikerült gyakorlatba ültetni a Pintér Sándor magyar és Marcel Vela román belügyminiszter közötti keddi, budapesti tárgyalás eredményeit: az illetékesek további, szerdai egyeztetései nyomán csütörtökön reggel hét órától ismét megnyíltak a határátkelők a magyar-román határon.

Persze még fölösleges a személyi igazolvány után kapkodni, és autóba vágni magunkat, hogy délután már valamelyik budapesti romkocsmában csapassuk: a normális határforgalom továbbra sem indul be, egyelőre csupán a tranzitutasok be- és kiutazását teszik lehetővé a magyar hatóságok.

Ez hámozható ki a magyar rendőrség közleményéből.

Az egyszerű olvasó sérelmére elképesztő rendőrségi-hivatali bükkfanyelven elkövetett közlemény szerint valamennyi – a magyar–román viszonylatban a veszélyhelyzetet megelőzően működtetett –, a határforgalmi megállapodásban szereplő határátkelőhely megnyílik.

A Nyugat-Európából, illetve a nyugat-európai úti céllal történő tranzitálás továbbra is biztosított mindkét irányban Csanádpalota Autópálya Határátkelőhelyen (teher- és autóbuszforgalom számára), Nagylak Közúti Határátkelőhelyen (személygépjármű-forgalom számára) és Ártánd Közúti Határátkelőhelyen (valamennyi járműkategória számára).

A megnyitott átkelők a következők: Pete, Csanálos, Érmihályfalva, Bors, Nagyszalonta, Varsánd, Tornya, Nagylak 1, Nagylak 2, Csanád.

A tranzitlehetőségek bővültek a személyautókkal, autóbuszokkal és a kisbuszokkal szállított azon román állampolgárok részére, akik Budapestről repülővel utaznak tovább, vagy Magyarországra érkezik a repülőgépük, és hazautazási céllal közlekednek.

Az e célból érkező gépkocsivezetők és utasaik a beutazás során mentesülnek a hatósági házi karantén elrendelése alól. Utazásuk során, Magyarország területén csak az elengedhetetlenül szükséges alkalommal, a kijelölt üzemanyagtöltő állomáson és pihenőhelyen állhatnak meg.

A Liszt Ferenc repülőtérre utasokat szállító gépkocsivezetőnek 24 órán belül a belépés helye szerinti határátkelőhelyen, a tranzitáló autóbuszokkal utazóknak az utazáshoz szükséges legrövidebb időn belül a kijelölt útvonalon el kell hagynia Magyarország területét.

Hirdetés

A tranzitutasok beléptetésének feltétele, hogy alávetik magukat egészségügyi vizsgálatnak, koronavírus-fertőzés gyanúja nem állapítható meg, valamint rendelkeznek a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási és továbbutazási feltételekkel. Az autóbusz, illetve kisbusz vezetője hitelt érdemlően igazolja menetlevéllel a repülőtérre történő szállítás tényét, a szállított utasok hitelt érdemlően igazolják, hogy rendelkeznek érvényes repülőjeggyel, továbbá azt, hogy a célországba történő belépésük biztosított – áll a rendőrségi közleményben.

Mint megírtuk, Vela azért járult Budapestre Pintér Sándor színe elé, hogy megkérje a magyar kormányt a Nyugat-Európából hazatérni akaró román állampolgárok átutazásának megkönnyítésére.

Miután ugyanis a szükségállapot pénteki lejárta nyomán a Romániába beutazók már nem hatósági karanténba kerülnek, csak házi elkülönítésbe, ismét Nyugat-Európában élő románk tízezrei indultak útnak, és annak rendje és módja szerint fel is torlódtak a Magyarországon kijelölt tranzitfolyosó keleti végénél, Nagylaknál.

A kaotikus helyzet miatt Magyarország lehetővé tette több másik határátkelő használatát is számukra, de mivel még ez sem volt elegendő, Vela Budapestre utazott, hogy kieszközölje a további határnyitást.

Ez most megtörtént – remélhetőleg ezzel végre sikerült gördülékenyebbé, gyorsabbá és civilizáltabbá tenni az átkelést.

És végre a határ mentén élő ingázók életét sem keserítik meg.

Hirdetés