Fotó forrása: rowater.ro

Újabb bizonyíték: szakértők kitúrásával törnek utat a dilettáns pártkatonáknak a vízügynél

Lehet még fokozni a vízügyi igazgatóságok körüli botránysorozatot, pedig már írásban is figyelmeztették az alkalmazottakat, hogy ne álljanak szóba a sajtóval.

Hirdetés

Miközben az alkalmazottaknak megtiltották, hogy szóba álljanak a sajtóval, egyre több a bizonyíték arra, hogy szakemberek helyett pártkatonák felelnek az ivóvizünkért és az árvízvédelemért: a Román Vízügyi Hatóságnál csak annak lehet karrierje, aki politikai vonalon is elkötelezett. A vízügyi igazgatóságok körüli botránysorozat sokadik fejezetével a Digi 24 állt elő, mely megszólaltatta a kolozsvári székhelyű Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság egyik alkalmazottját.

Florina Rus 2007 óta dolgozott az intézménynél, miután megszerezte szakirányú egyetemi diplomáját. Mesteri tanulmányai során a vízgazdálkodás volt a fő szakterülete, értelemszerűen a helyi vezetés és kollégái is támogatták, amikor megpályázta az igazgatóság vezetői tisztségét. Főleg, hogy ideiglenes főfelügyelőként már bizonyított. Minden haladt a maga medrében, míg az akkori intézményvezető jelezte neki, hogy jobb, ha eláll a terveitől, mert Bukarest másvalakit szeretne igazgatónak. Az egyetlen kritérium ami befolyásolta a kinevezést, hogy a leendő igazgató hűséges pártkatona legyen.

Választás elé állították: vagy önként lemond a vezetésről, vagy versenyvizsgát hirdetnek. Florina Rus úgy döntött, hogy a felettesei kérése ellenére részt vesz a pályázaton, ráadásul szinte tökéletes eredményt ért el a vizsgán, ezzel elviekben megszerezte az igazgatói tisztséget. Csakhogy ez nem tetszett az akkori vezetésnek, ezért nemes egyszerűséggel eltörölték a versenyvizsga eredményét. Ioana Diaconescu korábbi igazgató magyarázkodása szerint Florina Rus túl nagy pontot szerzett és felmerült a gyanú, hogy csalt, bár ő személyesen nem hitt ebben. Közben – mint derült égből villámcsapás – Valentin Avramot kinevezték igazgatónak, aki még csak részt sem vett a versenykiíráson.

Florina Rus kollégái petícióban fordultak Bukaresthez, kérve a Román Vízügyi Hatóság akkori igazgatóját, Ervin Molnart hogy vizsgálja felül a kinevezést, erre azonban nem került sor. Molnar állítása szerint nem emlékszik a petícióra, pedig még választ is küldött rá.

Az már egy másik történet, hogy Ovidiu Vișan, a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság mostani vezetője hogyan került 2020-ban az intézmény élére, ugyanis szakmai előélete köszönőviszonyban sincs a vízgazdálkodással. 2018 és 2020 között gyümölcslevek forgalmazásából élt, nem is rosszul.

Hirdetés

Vagyonnyilatkozata nem elérhető az intézmény honlapján – holott közlése nem lenne opcionális – de a sajtó kiderítette, van mit a tejbe aprítania. Több érték vagy ingatlan váratlanul bukkan fel a vagyonában. Feleségével együtt semmilyen hitelt nem vettek fel, viszont jól kihasználták üzleti és politikai kapcsolataikat. A sajtó szerint közeli barátja Daniel Budának, a kolozsvári PNL-szervezet vezetőjének és jóban van Emil Boc polgármesterrel is. Korábban helyi tanácsosi szerepet is vállalt.

Nemrég Vișan alatt is megingott a szék: miután kiderült, hogy kezeletlen szennyvizet engedett a Szamosba, elővette és nyilvánosan megalázta az egyik alkalmazottját, akit azzal vádolt, hogy kiszivárogtatta a szennyezéssel kapcsolatos információkat és helyszíni fotókat a sajtónak. Az ügyből feljelentés is született.

Jó tudni, hogy ilyen emberek felelnek a vizeink tisztaságáért.

Hirdetés