Úgy őrzik mostantól a vizsgázó diákok személyi adatait, mint a legnagyobb államtitkot

Nem lesz nyilvános a vizsgázók személyazonossága az oktatási tárca átirata szerint.

Hirdetés

A jelek szerint véget vetnek annak, hogy bárki csak úgy betekinthetett a romániai oktatásügy működésének eredményességébe: várhatóan titkosítják a nyolcadikos diákok most zajló képességfelmérő vizsgáinak eredményét.

Az oktatási minisztérium átiratban tudatta a megyei vizsgaközpontokkal, hogy az eredményeket névtelenül kell közzé tenni.

Vagyis a listákon ott szerepelnek majd a vizsgán elért jegyek, csak az nem, hogy ki érte el őket.

A dolog mögött az áll, hogy a Személyi Adatokat Felügyelő Országos Hatóság ejnyebejnyézett egy sort az oktatási tárcánál, hogy tartsa tiszteletben a személyi adatok védelmére vonatkozó, nemrég hatályba lépett uniós rendelkezéseket, közismertebb nevén a GDPR-t.

Az átirat értelmében a szerdai matekvizsga végén, amikor a diák leadja a dolgozatot, a vizsgabizottság egy központilag kijelölt szoftver segítségével egyéni kódot hoz létre számára, a 22-én nyilvánosságra hozandó jegyeit pedig ezzel a kóddal tudja majd megnézni.

Hirdetés

A szülői szervezetek szövetségének elnöke szerint a szaktárca már vele is közölte a hírt, azzal, hogy az intézkedés azon szülők számára kedvező, akik nem akarják, hogy a gyerekük jegyei nyilvánosak legyenek.

Azért remélhetőleg itt megállnak, és nem törlik el eleve a vizsgákat azon az alapon, hogy a diák személyes ügye, mennyit tud a tananyagról, a tanárnak, meg úgy egyáltalán senki másnak pedig semmi köze hozzá.

Hirdetés