Tusványos előtti örömhír: kevesebb medve bóklászik Tusnádfürdő utcáin

Egyszerű, attól még drasztikus hatósági beavatkozásokkal megoldódni látszik a nagyvadak távoltartása Erdély legmedvésebb helyén.

Hirdetés

Ha medveveszélyről van szó, vitathatatlan, hogy az egyik legérintettebb település a nagyvadak migrációs útvonalában, az Olt völgyében elterülő Tusnádfürdő, ahol a kvázi állandó jelenlétük miatt sem a turisták, sem a gazdálkodó helyiek nem érezhették magukat már nagyon régóta biztonságban. A veszélyes medvék kilövésének betiltása óta annyira elfajult a helyzet, hogy mindennapossá váltak a károk.

Az emberek biztonságát veszélyeztető bundások voltaképpen bárhol felbukkanhattak, gyakran érkezett hír arról, hogy panziókba, üzletekbe törtek be, spájzokat rámoltak ki, nem beszélve arról, hogy turistaidényben, például Tusványos idején mekkora fenyegetettséget jelentettek a látogatókra nézve.

Az üdülőtelepülésen úgy tűnik, hogy beváltak medvék távoltartására irányuló törekvések, Butyka Zsolt polgármester ugyanis most arról számol be, hogy idén már kevesebb medvét látni a környéken. Állítását a Hargita megyei csendőrség is alátámasztja: az első idei medveriasztást az elmúlt hétvégén adták ki. A tavaly egész évben összesen 150 riasztásra volt szükség, hozzá kell tenni azonban, hogy a járőröző csendőröket gyakran közvetlenül értesítik a turisták vagy a lakók, ha medvét láttak.

Tavaly több mint kétszázan követeltek gyors megoldást a problémára, felvonulással hívva fel a figyelmet a medvék állandósuló jelenlétére. Önkormányzati szinten megalakult egy szakértőkből is álló bizottság, mely egyszerű, de attól még drasztikus intézkedéseket tett:

  • lenyírták az összes bokrot, cserjét, sövényt,
  • és kivágták a gyümölcsfákat a közterületekről,
  • az utcai szemeteskukákat minden nap cserélik, hogy a medvék ne járjanak rájuk éjszakánként. Tervbe van véve medvebiztos kukák beszerzése is.

Ami működik Tusnádfürdőn, valószínűleg máshol is eredményre vezetne.

Hirdetés