Tudja, mi az a szuperlej? Nem, nem a legerősebb hazai pénz. A leghamisabb!

Más szóval: a szuperlej a világ legmenőbb műanyagbankjegy-hamisítási akciójának kézzelfogható eredménye. Teljes mértékben hazai termék!

Hirdetés

De máris mondjuk a legjobb hírt. Bármennyire jók voltak is a hamisítók, elkapták őket. No persze, nem siették el a dolgot. A rendőrség szervezett bűnözés elleni ügyosztályának (DIICOT) közleménye szerint a háromtagú pénzhamisító banda 2014-ben állt össze, hogy gyümölcsöztessék ilyen irányú tehetségüket. És bizony, rövid idő alatt sikerült is felfuttatni a vállalkozást, de még hogy! A banda egészen mostanáig gyakorlatilag zavartalanul működött, melynek eredményeképpen nem kevesebb, mint 17 065 elképesztően eredetinek tűnő hamis 100 lejes bankót sikerült készíteniük, ami testvérek között is 1 706 500 lejt jelent.

A banda viszont nem csak elkészítette a valósakhoz a megszólalásig hasonlító hamisítványokat, terítette is őket, mégpedig annyira ügyesen, hogy az egyszerű pénzköltő felhasználó számára nem tűnhetett fel, hogy valami baj van a bankjeggyel. Innen eredt a neve is: szuperlej! És így fordulhatott elő, hogy a hamis bankjegyeket többnyire jóval azután tudták felfedezni az illetékes szakemberek, hogy forgalomba kerültek. Ez pedig, könnyen belátható, nagy mértékben nehezítette a a tettesek kézre kerítését.

A hamisítványok annyira sikeresek voltak, hogy a maga az amúgy időnként önmagát is nehezen megvédeni tudó DIICOT is beismerte, fogcsikorgatva:

1. A világ legmenőbb műanyagbankjegy-hamisító bandájával állnak szemben.

Hirdetés

2. Románia történelmének legjobban sikerült bankjegyhamisítási akciójáról van szó.

Na de, ahogy ez már lenni szokott, a legjobbak is lebuknak egyszer. Ez történt a háromtagú szuperlej-bandával is. A DIICOT a szerdai szent napon egyszerre öt megfigyelt helyszínre csapott le Bukarestben és Bușteni-ben, és első lépésben felszámolta a bandát. A három gyanúsítottat nyilván kihallgatják. Elég bokros vádpont-csomag szól ellenük: pénzhamisítás, pénzhamisításban való bűnrészesség, hamis javak forgalmazása, hamis javak forgalmazásában való bűnrészesség, javak hamisítására szolgáló felszerelés birtoklása, az ebben való bűnrészesség, csalás és csalásban való bűnrészesség.

Hirdetés