Tudja, mennyi lóvét kap, ha muzeális kincseket talál egy erdőben? Ebből a sztoriból megtudhatja!

Itt még nem árulom el, mert akkor nem fog kattintani.

Hirdetés

Van az úgy, hogy úgy alakul az életünk, hogy el kell ásnunk az ezüstpénzeinket egy agyagedényben egy erdőben, mert, teszem azt, jönnek az avarok. Aztán valahogy ottmarad a cucc, pár száz év múlva meg megtalálják mások.

Egy fémdetektorokkal felszerelt kincsvadász csapat egy rakás négyszáz éves érmére bukkant egy elásott agyagedényben, egy Buzău megyei erőben. (Nem a kincsvadászok voltak az agyagedényben, hanem az érmék, de mindannyian egy Buzău megyei erőben voltak.)

A kincset egészen pontosan a Bogdán útja és a Juhok útja kereszteződésének közelében találták – ezt le kellett írnom, mert muris.

Az érmék ezüstből készültek, és összesen 2559 darab van belőlük.

A megtalálók a törvény szerint a szakértők által megállapított érték 30 százalékát tehetik zsebre. Az egyelőre nem tiszta, hogy az mennyi, mert a szakértő még a látószemüvegét keresi az olvasószemüvegével, de szerintem a srácok meg fognak tudni inni belőle egy-két sört akármelyik belvárosi helyen Kolozsváron.

Hirdetés

A csapat tagjai egyenlően osztoznak.

Gabi Stăicuț, a buzăui múzeum régésze a Digi 24-nek elmondta, ez eddig a legnagyobb kincslelet a megyében, és hogy az érmék zöme valószínűleg a 17. századból való – ám ön már megtudta, hogy hány százalék illeti a megtalálókat, úgyhogy ezt már úgysem olvassa el.

(Ha mégis, akkor ön a legjobb!)

Hirdetés