Tucatnyi utórengés a Bánságban, a pénzüket féltik a bírák, memorandumot ígért a kormány a tanároknak – hírmix

13 utórengés követte a kedd esti földrengést Arad megyében.

Hirdetés

Brüsszelhez fordultak a különleges nyugdíjukat féltő bírák

Négy, romániai bírákat és ügyészeket tömörítő egyesület fordult közös nyílt levélben az Európai Bizottsághoz és Ursula von der Leyen elnökhöz, mert szerintük nincs igazság a földön. Konkrétan azt kérik a brüsszeli fejesektől, hogy a különleges nyugdíjak esedékes reformja ne érintse őket, vagyis továbbra is extra magas öregségi járulékot kaphassanak. Indoklásként arra hivatkoznak, hogy az „úgynevezett reform” szerintük „teljesen átláthatatlan és felelőtlen”, ami miatt az elmúlt 12 hónapban több száz kollégájuk távozott – nyilván azért, hogy még a tervezett nyugdíjreform életbe lépése előtt nyugdíjaztassa magát –, jelenleg is mintegy 1100 bírói állás betöltetlen, így az egész rendszer az összeomlás szélén áll.

Memorandumban garantálja a tanárok követeléseinek teljesítését a kormány

Eközben szerdán a kormány megígérte a jelenleg is sztrájkoló tanároknak, hogy csütörtökön memorandumot fogad el, amiben garantálni fogják, hogy az új közalkalmazotti bértörvény szerint emelik meg a fizetésüket. A dokumentum rögzíti, hogy a kezdő tanárok fizetése a bruttó átlagbérnek felel majd meg, és ennek alapján számolják ki az összes többi pedagógus juttatását. Ennek már éppen ideje volt, a tanároknak ugyanis eszük ágában sincs abbahagyni a sztrájkot, sőt a tanárszakszervezet csütörtökre vagy péntekre újabb bukaresti megatüntetést lengetett be, amelyre mintegy 20 ezer kollégát várnak. Ha a kormány teljesíti az ígéretét, talán csillapodnak a kedélyek.

13 utórengés követte a kedd esti földmozgást Arad megyében

Az országos földfizikai intézet (INCDFP) igazgatója, Constantin Ionescu szerdán sajtótájékoztatón mondta el, hogy a kedd este fél kilenc magasságában a Bánságban, Arad megyében bekövetkezett, a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengést eddig 13 utórengés követte – a legutóbbi, 2,2-es erősségű földmozgás szerda reggel volt. A szakember szerint a kedd esti jelenséget Magyarországon, Horvátországban és Szerbiában is érezni lehetett. A szakember szerint a vidék „ismert szeizmikus zóna”, korábban is észleltek már 5-ös erősségű földmozgásokat a környéken. A kedd esti rengés epicentruma mindössze 11 kilométerre volt Aradtól és 42 kilométerre Temesvártól.

Hirdetés