Továbbviszi az Orbán Viktor megbüntetéséért indított egyszemélyes hadjáratát a tusványosi beszéden felbőszült honatya

Szerinte nem fogadható el a diszkriminációellenes tanács indoklása, miszerint a magyar kormányfő diplomáciai mentességet élvez Romániában, ezért nem büntethető meg.

Hirdetés

Folytatódik Alexandru Murarunak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iași megyei parlamenti képviselőjének egyszemélyes hadjárata Orbán Viktor ellen. Miután az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdán megállapította, hogy a magyar kormányfő diplomáciai mentessége okán nem büntethető meg Romániában, a honatya pénteken jelezte, fellebbezést nyújt be a döntés ellen.

Célja bebizonyítani, hogy Orbán Tusnádfürdőn tett kijelentései a fajok keveredéséről rasszistának minősülnek, ilyenformán elfogadhatatlanok az európai értékrendet valló, toleráns Romániában. Alexandru Muraru egyrészt úgy látja, hogy az Asztalos Csaba vezette diszkriminációellenes tanács a kezdetektől fogva védelmezte Orbán Viktort, másrészt különösnek tartja CNCD szerdai döntését, a testület ugyanis egy külön nyilatkozatban elismeri a diszkrimináció tényét, de a hivatalos döntésben arra hivatkozik, hogy nem büntethet.

A tanácsnak történelmi esélye lett volna, hogy az EU-ban elsőként ítélje el Orbán Viktor elfogadhatatlan, rasszista nyilatkozatát és szélsőséges viselkedését, azonban kihagyta ezt a lehetőséget, amely így a román igazságszolgáltatásra hárul – summázott a PNL-s képviselő.

Hirdetés