Tőkés: Trianon után 100 évvel megillet minket az önrendelkezés joga

Az EMNT elnöke szerint a magyarság a megbékélés útján jár, amikor az autonómiáért küzd.

Hirdetés

Tőkés László szerint a román nacionalisták nevetnék ki először a magyarságot, ha a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nem tudná összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást a nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezéshez.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke bízik abban, hogy sokan belátják: az SZNT akciója nem csak erdélyi magyar ügy, az a teljes Kárpát-medence magyarságát érinti, valamint mintegy 40-50 millió kisebbségi sorban élő európai állampolgárt. A kezdeményezésről itt írtunk részletesen.

Jelenleg 220 ezer aláírás gyűlt össze az online felületen, a papíralapú gyűjtés pontos számadatai pedig egyelőre nem ismertek Izsák Balázs SZNT-elnök szerint, aki továbbra is bízik abban, hogy a május 6-ai határidőig összejön a terv. A nemzeti régiók védelméért indított európai polgári kezdeményezést online itt lehet aláírni.

Tőkés a szerdai, kolozsvári sajtótájékoztatóján a székely szabadság napjának az üzenetéről is beszélt: a székelység továbbra is kitart az autonómia igénye mellett, és

„következetesen valljuk, hogy Trianon után 100 évvel is megillet minket a békés önrendelkezés joga”.

Hirdetés

Tőkés az elmúlt időszak magyarellenes akcióira utalva azt mondta,

az erdélyi magyarság a megbékélés útján jár, amikor az autonómia megvalósításáért és a jogaiért küzd,

és nem szabad hagyni, hogy napjainkban a magyarságot és a románságot egymást ellen fordítsák.  Az EMNT elnökének meggyőződése, hogy a trianoni békediktátumból profitáló Románia azzal teheti jóvá a száz esztendős igazságtalanságokat, hogy biztosítja a regionális önrendelkezés, valamint az autonómia jogát.

Hirdetés