Az országban több tucat kórháznak nincs tűzvédelmi engedélye, a szentgyörgyit már meg is bírságolták

A múlt szombati tragédia után újabb és újabb hiányosságok derülnek ki. Milyen ismerős ez a helyzet, ugye?

Hirdetés

Talán mindenki emlékszik arra, hogy a Colectiv-tragédia utáni „átfogó” ellenőrzések során kiderült, az ország tele volt olyan szórakozóhelyekkel, melyek nem rendelkeztek tűzvédelmi engedéllyel.

S hol tartunk ma? Meg kellett történnie a múlt szombati Piatra Neamţ-i tragédiának ahhoz, hogy a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) ismét országos szintű ellenőrzéseket rendeljen el, ezúttal az egészségügyi intézményeknél, s talán mondani sem kell, hamar kiderült, hogy

több tucat kórház nem tudja felmutatni azt a bizonyos tűzvédelmi engedélyt, mert nincs nekik olyan.

Szerdán a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházat már meg is bírságolták 10 ezer lejre emiatt. András-Nagy Róbert kórházmenedzser megígérte, hogy pótolják a hiányosságokat, de alapjáraton minden követelménynek megfelelnek, sőt, az elmúlt időszakban végzett felújításokra minden alkalommal rábólintott az ISU.

Lesznek amúgy még izgalmas fejlemények a témában: kiderült például, hogy

olyan megye is van, ahol egyetlen kórháznak sincs tűzvédelmi engedélye!

Vasluiról van szó, de a szebeni megyei sürgősségi kórház intenzív terápiás betegeket ellátó osztálya is anélkül működik, sőt, Arad megye legnagyobb kórházának központi épülete is, hogy csak pár példát említsünk.

Hirdetés

Egyébként Klaus Iohannis államfő épp szerdán tartott megbeszélést az intenzív terápiás osztályok felszerelésének és a kórházak elektromos hálózatának ügyében, ezt követően pedig sikerült kimondania azt a mondatot, amit az elmúlt 30 évben megszámlálhatatlanul sokszor hallhattunk már:

a román egészségügyet az alapjaiból kell újjáépíteni.

A nagy reformprojekten állítólag már dolgoznak is minisztériumban, DE Iohannis szerint ebből csak akkor lesz valami, ha a liberális kormány folytathatja a megkezdett munkát, s új többség alakul majd a parlamentben.

Hirdetés