Több pénzt kérnek az ukrajnai háború és a menekültválság miatt a határokra vezényelt rendőrök

A szakszervezet a belügyminiszterhez fordult, és nem túl hízelgő dolgokat állít a kormányról.

Hirdetés

Több pénzt kérnek az ukrajnai háború nyomán kialakult menekültválság miatt többletmunkára kényszerülő rendőrök: az Europol rendőrszakszervezet vasárnap este fordult Lucian Bode belügyminiszterhez, hogy jelezze, ha többet kell dolgozniuk, azért bizony több fizetés is jár.

Vagy legalábbis járna.

A szakszervezet emlékeztet, hogy a menekültválság kezelésére, a menekültek beléptetésének és az országon való áthaladásának megkönnyítése érdekében a rendőrség rendészeti, közlekedés-rendészeti, bűnügyi és kommunikációs osztályinak több ezer munkatársát vezényelték a határokra.

Ez persze illeszkedik a régi gyakorlatba, amely szerint válsághelyzetben a rendőröket mozgósítják először, de amikor ezt honorálni is kellene, akkor csak a vállukat vonogatják az illetékesek, mondván: nincs pénz.

Eközben a kormánytagok a határátkelőket járták, hogy azt a látszatot keltsék: valóban aggódnak a menekültekért, és megtalálták a megoldásukat a megsegítésükre, miközben az esetek jó részében civil szervezetek, egyszerű polgárok vagy éppen a rendőrök segítették a menekülteket élelemmel vagy szálláshellyel.

Hirdetés

A szakszervezet ezért most – többek között arra hivatkozva, hogy a menekültek ellátását az Európai Unió is segíteni készül pénzügyi támogatással – a kormány vagy ültesse gyakorlatba a bértörvény vonatkozó cikkelyeit, vagy dolgozzon ki új mechanizmust, amely

az oltási kampányban részt vevő orvosoknak járó pótlékokhoz hasonlóan honorálná a határokra vezényelt rendőröket.

A kormány ugyanis még tavaly év elején olyan jogszabályt fogadott el, amely az oltási akcióban részt vevő orvosok számára óránként 100, az asszisztenseknek 50, a nyilvántartási folyamatban részt vevők számára pedig 25 lejes pótlékot biztosít.

Hirdetés