Több millió eurós csalás gyanúja miatt csapott le a Bánságban a volt DNA-vezér irányította Európai Ügyészség

Egy közintézmény is a Laura Codruţa Kövesi által vezetett hatóság célkeresztjébe került.

Hirdetés

Az uniós intézményt irányító egykori korrupcióellenes főügyész, Laura Codruţa Kövesi hazájában hajtott végre nagyszabású akciót az Európai Ügyészség (EPPO), amelynek fő célja az európai uniós forrásokkal való visszaélések leleplezése.

A DNA egykori nagyasszonya által vezényelt intézmény képviselői kedden Temesváron csaptak le, ahol többek között a Nyugati fejlesztési régió uniós projektjeiért felelős regionális fejlesztési ügynökség székházába kopogtattak be.

A gyanú szerint ugyanis egy bűnszervezet tagjai az elmúlt években

száznál is több fiktív tevékenységet folytató cégen keresztül eurómilliókat síboltak el az uniós támogatásként érkezett pénzekből.

A hatóságok közlése szerint ez EPPO egyik ügyésze irányításával a szervezett bűnözés elleni osztály rendőrei számos helyszínen tartottak házkutatást.

A közlés szerint egyébként összesen több mint 160 romániai és ausztriai helyszínen tartanak házkutatást, köztük közalkalmazottak otthonaiban és egyes közintézmények székhelyén.

Összesen mintegy 30 személyt állítanak elő kihallgatásra.

A nyomozás egy olyan, 2017-ben alapított bűnszervezetet érint, amely több mint 150 fiktív tevékenységet folytató céget alapított, amelyek törvénytelenül jutottak európai uniós és romániai fejlesztési forrásokhoz.

A projektek eszközök és különböző egyéb javak beszerzéséről szóltak, amelyek a cégek működését hivatottak biztosítani, a beszerzések megtörténtét pedig hivatalos okmányokkal kellett igazolni.
A cégek illetékesei ugyanakkor hamis vagy pontatlan, esetleg helytelenül kitöltött dokumentumokkal igazolták a beszerzéseket,

egyes esetekben fiktív tranzakciókat rögzítettek.

Hirdetés

Több ízben ugyanazokat az eszközöket tüntették fel újabb beszerzések során is, amelyeket korábban már megvásároltak, annak elkerülésére pedig, hogy ez kiderüljön, átütötték a szériaszámukat vagy átfestették őket.

Az így kapott uniós és romániai támogatási összegeket bankautomatákból vették ki, majd a pénzből más magán- vagy jogi személyek nevében szereztek be bizonyos termékeket vagy fizettek ki szolgáltatásokat, elkendőzendő annak eredetét.

Az eddigi számítások alapján mindezzel

több mint ötmillió euróra tettek szert törvénytelenül.

A nyugati régió fejlesztési ügynöksége azt közölte, hogy az európai ügyészség képviselői összesen hat cég pályázatainak iratait vitték el. A hat beruházási projekt közül ötöt elfogadtak, egyet már korábban elutasítottak.

Az ügynökség szerint az ügyészek nem az intézmény, és nem is az ügynökség alkalmazottai ellen nyomoznak, céljuk csupán az volt, hogy átvegyék a vonatkozó dokumentumokat, amelyeket készségesen át is adtak nekik.

Hirdetés