Több csendőr ellen is újra eljárás zajlik a 2018-as kormányellenes tüntetés szétverése miatt

Bár egy ideig úgy tűnt, a felelősöknek nem néznek a körmére, most ismét zajlik a vizsgálat.

Hirdetés

A végén még megtörténhet, hogy mégsem ússzák meg szárazon az elmúlt évek egyik legnagyobb romániai botrányának felelősei: kiderült, hogy több csendőr ellen is nyomoznak a négy évvel ezelőtti kormányellenes tüntetés szétverése miatt.

Ügyészségi források szerint az ügyben összesen 12 csendőr ellen zajlik eljárás – köztük egy tartalékos ezredes is van.

Bár nevet nem említettek, feltehetőleg Gheorghe Sebastian Cucoşról, a csendőrség egykori helyettes országos főparancsnokáról vagy Cătălin Sindile ezredesről, a csendőrség volt főparancsnokáról van szó.

Az erről szóló értesítést a katonai ügyészség már el is küldte a bukaresti csendőrparancsnokságra.

A 12 érintettet ennek nyomán

még június folyamán ki is hallgatják az ügyészek.

Mindez azért fontos, mert egy ideig úgy tűnt, hogy a kormányellenes tüntetők agyba-főbe veréséért felelős egyenruhások elkerülhetik a felelősségre vonást, az ügyészség ugyanis az eljárás lezárásáról döntött, ám egy tüntető panasza nyomán a bukaresti ítélőtábla tavaly áprilisban úgy döntött, hogy újra kell kezdeni a nyomozást a csendőrség korábbi vezetői ellen.

Az egyik ügyész ezt megelőzően azzal érvelt az ügy lezárása mellett, hogy

a rendfenntartó erők csak a munkájukat végezték,

Hirdetés

a békés tüntetők pedig nem határolódtak el a csendőrökkel szemben erőszakosan fellépő huligánoktól, így erkölcsi bűnrészességet vállaltak velük. Azt is mondta, hogy nem minden békésnek nevezett tüntető volt az események „ártatlan áldozata”.

Mint ismeretes, a tüntetést a román diaszpóra szervezte Bukarestben, a kormánypalota előtt még 2018. augusztus 10-én, azonban a tüntetők közé már a megmozdulás korai szakaszában olyan huligánok vegyültek, akik szándékosan provokálták a csendőröket, szegélykövekkel és egyéb tárgyakkal dobálták őket. A rendfenntartó erők könnygázzal válaszoltak, majd később, az egyre erőszakosabbá váló összecsapások során az a döntés született, hogy ki kell szorítani a tömeget a térről.

A csendőrök az akció során nem nézték, hogy ki áll előttük:

válogatás nélkül vertek mindenkit,

függetlenül attól, hogy a huligánok közé tartozott, vagy békés tüntető volt.

A mostani eljárás egyébként biztató, de azért az is kérdéses, hogy vajon Carmen Dan akkori szociáldemokrata belügyminiszternek mekkora felelőssége van az ügyben.

Hirdetés