Facebook/Tóásó Előd

Tóásó Előd kiürítheti a bolíviai államkincstárat, miután visszavonták az összes vádat ellene

Az új belügyminiszter szerint a 11 éve húzódó per „politikai hátterű” volt.

Hirdetés

Visszavonta a bolíviai ügyészség a Tóásó Előddel, és a „terroristaper” többi vádlottjával szemben felhozott összes vádat.

A 11 éve húzódó kirakatper utolsó tárgyalását múlt héten tartották, amelyen mind a 39 vádlottat felmentették, miután az ideiglenes bolíviai kormány belügyminisztere, Arturo Murilló elismerte, hogy a 2009-es ügy „politikai hátterű” volt, amivel a tavaly ősszel megbuktatott bolíviai elnök, Evo Morales pártját akarták megerősíteni az ellenzék rovására.

Az erdélyi származású Tóásó a Borsnak annyit mondott: az ügy megszűnt, a továbbiakban pedig várhatóan eljárásokat indítanak majd a felelősök felkutatására.

Tóásó kártérítésre számít, hiszen a dél-amerikai ország gyakorlatilag elismerte, hogy egy kirakatperben ítélték el, és ártatlanul ült hat évig Bolívia egyik legkegyetlenebb fegyházában.

Hirdetés

Gyorsan le szeretné azonban zárni a 11 éve húzódó ügyet, hiszen gyakran még ma is rémálmai vannak.

2009-ben kommandósok ütöttek rajta egy feltételezett terroristasejten a Santa Cruz-i Las Américas szállodában, ami állítólag Evo Morales elnök megölésére készült. Az akció során gyakorlatilag álmában lőtték agyon a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi magyar Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. (Egy tábornok nemrég arról is beszélt, hogy a helyszínt hamis bizonyítékokkal rendezték be, amely tovább növeli a várható kártérítés összegét.) A két túlélőt, Tóásót és a horvát–bolíviai Mario Tadicot börtönbe zárták szeparatizmus, terrorizmus és az elnök elleni merénylet vádjával – 2015-ben mindkettejüket 5 év és 10 hónap szabadságvesztésre ítélték, amelyet addigra már leültek.

Hirdetés