Tíz ember halt meg Iaşi megyében, miután metilalkoholos kékszeszt ittak

Egy iraki és egy jordániai férfi gyártotta a halálos szerből az orvosi alkoholt.

Hirdetés

Egészen elképesztő bűncselekmény alapos gyanúja miatt helyeztek az illetékes jászvásári bírák harminc napos előzetes letartóztatásba egy iraki és egy jordániai állampolgárt hétfőn késő este: romániai ténykedésükkel tíz ember halálát okozták Iaşi megyében.

Bár a közel-keletiekhez egy ideje bizonyos okok miatt a terrorizmus képe kapcsolódik, a két delikvens nem iszlamista vallási fanatizmusban utazott, hanem nagyon is európai bizniszben: szeszt hamisítottak.

Mint kiderült, egy Bukarest melletti, Ilfov megyei üzemben törvénytelenül állítottak elő orvosi alkoholként értékesített terméket – csakhogy az egészségre kevésbé káros etilalkohol helyett a halálos metilalkoholból.

A terméket aztán egy Iaşi megyei üzletembernek adták el, aki a megye területén több falusi boltot is üzemeltet.

Ezt követően kezdődtek a halálesetek, még április közepén.

A hatóságok gyorsan léptek, de a hamis alkohol forgalmazója is gyanút fogott, ezért levetette a palackokat a polcokról.

Csakhogy ekkor már késő volt.

Mint kiderült, a két arab – akik már jó tíz éve működtetnek cégeket Bukarestben – 70 százalék metilalkohol és 30 százalék víz felhasználásával pancsolta a hamis orvosi alkoholt. Hogy a megtévesztés teljes legyen, kék tojásfestéket használtak a folyadék színezésére.

A szakértők szerint a hamisított szesz koncentrációja a halálos dózis 300-szorosa volt.

Hirdetés

Eközben az ügyészség gyanúja szerint nem csupán ennyi áldozat lehet, ezért hétfőn két elhunyt exhumálását is elrendelték.

Az ügy már csak azért is szomorú, mert az áldozatok az alapos gyanú szerint nem azért haltak meg, mert rendeltetésszerűen próbálták használni az orvosi alkoholt, hanem azért, mert megitták.

Márpedig ez még a nem hamisított orvosi szesz esetében is kifejezetten veszélyes.

Az egyik mérgezésben elhunyt férfi özvegye az újságíróknak be is vallotta: évtizedes gyakorlat, hogy az emberek orvosi alkoholt isznak, de az eddigi „kedvenc” a járvány miatt eltűnt a polcokról, férje ezért fanyalodott az új, gyilkos márkára.

A nő szerint azért isszák az orvosi alkoholt, mert „a vodka csak víz, a rum meg színezőanyag”, márpedig tömény szesz nélkül nem lehet dolgozni. Igaz, ő mindig hígítja, üdítővel vagy vízzel.

Talán a mostani eset mindenki számára elrettentő példaként szolgál majd.

Hirdetés