Fotó: Google Map

Teljesen átépítik Kolozsvár egyik legpocsékabb terét, az autósok nem fognak ennek örülni

Biciklisáv, buszsáv, földalatti parkoló, okos padok és okos kamerák – lesz itt minden, ami kell.

Hirdetés

Felejtsük el a Mărăști tér jelenlegi arcát, ugyanis az elkövetkező években gyökeres változások lesznek a környékén. Nem elég, hogy Kolozsvár autós forgalmának csökkentése jegyében átépítik a Magyar (mai nevén 21 decembrie 1989) utcát a Szentpéteri templomtól a Főtérig, emellett a másik irányba, a Mărăști tér környékén is ráncfelvarrásba kezdenek, ami valljuk be, rá is fér a szocreál hangulatot idéző betonrengeteggel övezett térre – mely egyben a város egyik legnyüzsgőbb körforgalma –, illetve a szomszédos utcákra.

Az önkormányzat már közzétette a tervezési dokumentáció elkészítésére vonatkozó felhívást a közbeszerzési rendszerben (SEAP), mely a tér, a környező utcák és egy földalatti parkoló építéséről szól. A tervezésre egymillió lejt szán a városháza, pályázni december 18-ig lehet. A kivitelezésre nyilván több pénzre lesz szükség, remélik, hogy sikerül rá európai uniós finanszírozást szerezni, amiképpen az elmúlt években a Kolozsváron elvégzett legtöbb közterület-felújításra. A megbízási szerződés aláírását is a finanszírozás elnyerésének feltételéhez kötik.

Azt várják el a tervezőktől, hogy egy gyalogosbarát környezetet teremtsenek, átkelőkkel, széles és akadálymentes járdákkal, zöldfelületekkel, minőségi utcai padokkal, ugyanakkor nem hiányozhatnak a biciklisávok sem. A legalább négy éve halogatott és többszörösen átgondolt földalatti parkoló kialakítására a megyei könyvtár és a Mărăști tér közötti utcaszakasz alatt kerül majd sor.

A Szentpéteri templom és a Főtér közötti rész átalakítására már kiadták az építkezési engedélyt a Diferit nevű cégnek, mely két év alatt kell befejeznie a munkálatokat. A legfőbb változás az lesz, hogy biciklisávokat hoznak létre az út mindkét oldalán, a buszsávot elkülönítik, aminek a következtében megszűnik egy közlekedési sáv.

Tetszik, nem tetszik, mindez azzal fog járni, hogy még nagyobb forgalmi dugók lesznek a Magyar utcában. Az önkormányzat reményei szerint előbb-utóbb meg fogják szokni az emberek, hogy érdemesebb a tömegközlekedési eszközöket választani a személygépjárművek helyett, amennyiben gyorsan szeretnének a belvárosba jutni.

Hirdetés

Az említett szakaszon egyébként okos kamerák is lesznek, melyek a szabálytalankodó sofőrök kiszúrására fognak szolgálni.

Hasonló beavatkozásokat terveznek a Téglás (Fabricii), az Aurel Vlaicu , a Kis-új (Crinului) és a Nagy-új (Ciocârliei) utcákban is.

Hirdetés