Fotó: Sepsi OSK/Facebook

Tavaszi szezon télen – avagy a román focibajnokság kínzó kérdései

A hó megjött, a nagy hideget a hétvégére várják, szóval focira tökéletesen alkalmas időpontban folytatódik kedden a Liga 1.

Hirdetés

Januárban úgysem játszottak még soha bajnoki focimeccset Romániában, most a koronavírus és a hosszú távú gondolkodásra képtelen bukaresti focibürokratáknak hála ezt is megkaptuk. Nézők úgysem lehetnek továbbra is a lelátókon, a játékosok egészségéért pedig aggódjanak a klubok edzői és vezetői.

A probléma gyökere: a nyári létszámemelés

A járvány miatt csak augusztus elején befejezett, az elmaradt meccseket be sem pótló előző szezon végén még szinte mindenki tapsolt, hogy a Profi liga és a szövetség 14-ről 16-ra emelte a liga 1 létszámát, megmentve ezzel a kieséstől a Dinamót. Csak éppen arra nem gondolt senki, hogy ez plusz négy fordulót jelent, miközben a szezon a szokottnál egy hónappal később kezdődött meg, és az Európa-bajnokság 2021-re halasztása miatt májusban véget kell érnie. Az eredmény: a június óta folyamatos terhelésnek kitett játékosok téli szünete három hétre rövidült, és a téli meccsekre a mostoha időjárási körülmények mellé megkapják a többnyire legendásan rossz minőségű pályákat is.

Így néz ki a sepsiszentgyörgyi stadion a rajt előtt…

Kinek kedvezhet ez?

Első látásra az összeszokott, hosszú kispaddal és nagyszerű erőnléttel rendelkező csapatoknak. Nyolc-tíz napos felkészüléssel új dolgokat nem nagyon lehet begyakorolni, és mivel rengeteg lesz a hétközi forduló, a rotációnak is kulcsszerepe lesz. A CFR pont ennek a két tényezőnek köszönhette az előző három szezon első helyét, és nagyon hasonló a Sepsi OSK stratégiája is ebben a szezonban – a szentgyörgyieknél ősszel a gólok egyharmadát lőtték csereként beállt játékosok.

Mennyit ér a hagyomány?

A rájátszásos rendszer bevezetése óta eltelt öt szezonban mindig a téli szünetben első helyen álló csapat (2016-ban az Astra, 20107-ben a Viitorul, azóta háromszor a CFR) nyert meg a bajnokságot. Csakhogy a pre-Covid időszakban a meccsek többsége (21-22 forduló) lement az őszi idényben, tavaszra csak 14-15 maradt. Most viszont még hátravan csapatonként 15 meccs az alapszakaszból és 10 a rájátszásból, miközben a három favorit három ponton belül van (FCSB 34 pont, Craiova 32, CFR 31). Egyelőre még azt is nehéz megjósolni, ki jut be melléjük a play-offba – talán csak a negyedik Sepsi nem túl merész tipp.

Fotó: CFR Cluj/Facebook

Arccal az újabb bajnoki cím felé: a CFR újabb trófeára hajt.

Hol fog játszani a FCSB?

Mióta Gigi Becali összeveszett a védelmi minisztériummal, a Steaua név elvesztése mellett hazai pálya nélkül is maradt. A National Arénát pedig csak márciusig bérelheti, mert áprilisban megkezdődik a felkészítése az Európa-bajnokság – a FCSB meg mehet megint Giurgiuba, Pitești-re vagy Târgu Jiuba hazai meccset játszani.

Ki fog itt kiesni?

Hirdetés

Jelölt van bőven, a spanyol szélhámosok kezébe került Dinmótól kezdve a nyáron teljesen felkészületlenül feljutó FC Argeș-ig, de a rájátszás előtti pontfelezés itt is erősen bekavarhat. Sok múlik azon, hogy a következő hetekben, amikor még lehet igazolni, melyik csapat hogyan erősít.

Mennyire szól bele a járvány a végeredménybe?

Azt láttuk a nyáron és ősszel, hogy a fertőzött játékosok kiesése nagyon bekavarhat egy csapatnál: a Hermannstadt és a Voluntari vártnál gyengébb szereplése erősen összefügg azzal, hogy náluk volt a legtöbb eset, de a CFR novemberi hullámvölgyének egyik kiváltója is a vírus volt.

Pillanatnyilag viszont a FCSB-nek tehet be, mert Becali – a Liga 1 csapatai közül egyedüliként – külföldi edzőtáborba küldte csapatát, így a törvények szerint a visszatéréskor két hetes karantén várna a csapatra. Megy is a jogászkodás, a főjuhász szerint van mentesítő papírja a közegészségügyi hatóságtól, a riválisok szerint viszont FCSB megint előjogokat élvez.

Hirdetés