Tapsikolhat Emil Boc, nagyon úgy néz ki, hogy már nem sokáig lesz magyar Kolozs megye prefektusa

Így állapodtak meg a koalíciós egyeztetés során.

Hirdetés

Az új kormányösszegtétel hozza meg a jelek szerint Emil Boc, és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az átlagosnál is magyargyűlölőbb szárnya számára azt az elégtételt, hogy végre nem magyar ember tölti be Kolozs megye prefektusi tisztségét: a koalíciós pártok egyeztetése nyomán szerda estére eldőlt, hogyan osztja el egymás között a kormánytisztségeket a PNL, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ.

Florin Cîțu, a PNL elnöke az egyeztetés után elmondta, abban állapodtak meg, hogy amelyik párt a megyei közgyűlés elnökét adja egy megyében, azé lesz a prefektusi tisztség is.

Lehetnek ugyan kivételek, de nagyon úgy néz ki, hogy Kolozs megye nem lesz köztük: Cîțu konkrétan is megemlítette, hogy

ebben a megyében a PNL kapja meg a kormánymegbízotti tisztséget.

Mint ismert, év elején a PNL Kolozs megyei illetékesei Emil Boc kolozsvári polgármesterrel az élen valóságos hisztériarohamot kaptak attól, hogy a koalíciós egyeztetések nyomán a megye prefektusi tisztségét az RMDSZ kapta meg.

Akkor Bocék egyenesen addig mentek, hogy etnikai konfliktusokat vizionáltak, és a megyei tanács liberális elnöke is uszított egy sort a magyarok ellen.

Ennek ellenére a tisztséget az RMDSZ-es Tasnádi István Szilárd kapta meg – de nagyon úgy néz ki, hogy már nem sok időt tölthet el a kormányhivatal élén.

Hirdetés

Azt még nem közölték, hogy Arad és Szilágy megye magyar prefektusa a helyén maradhat-e, mint kivétel a szabály alól, vagy nekik is távozniuk kell majd a megállapodás nyomán. Szatmár és Kovászna megyében

elvileg biztonságban vannak az RMDSZ-es kormánymegbízottak,

mivel itt a megyei közgyűlés elnöke is RMDSZ-es.

De a legfőbb zsákmányt Bocék már megszerezték.

Hirdetés