Tanügyminiszter: járvány ide vagy oda, a tanév jelenléti oktatással indul

Sorin Cîmpeanu nagyon nem szeretne újra online oktatást.

Hirdetés

Bár az egészségügyi illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy az oltatlanok magas száma miatt a koronavírus-járvány negyedik hulláma reális veszélyt jelent, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter továbbra is hajthatatlan: nagyon nem szeretné, ha a szeptemberi iskolakezdés az online oktatás visszatérését is jelentené.

Ehelyett továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a tanárok is, a diákok is visszatérjenek az osztálytermekbe szeptember 13-ától.

A miniszter ezt vasárnap este főleg azzal indokolta, hogy a korábbi online oktatás miatt rengeteg az elmaradás, márpedig elfogadhatatlan, hogy több diák maradjon ki az oktatásból, illetve hogy még nagyobb mennyiségű tananyagot ne lehessen megfelelő körülmények között leadni.

Cîmpeanu azzal igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy az oktatási tárca állandó kapcsolatban áll az egészségügyi minisztériummal, a közegészségügyi intézettel és az oltási kampány koordinátorával, és mindent megtesznek azért, hogy a tanítás biztonságos körülmények között indulhasson újra.

Ehhez többek között továbbra is be kell tartani az ismert egészségügyi előírásokat.

A diákoknak és a tanároknak így továbbra is maszkot kell majd viselniük,

mivel a vírus új, indiai eredetű delta variánsa már a fiatalokat is ugyanúgy megfertőzi, mint az időseket.

Emellett a távolságtartásra vonatkozó előírások is hatályban maradnak, az osztálytermeket pedig rendszeresen szellőztetni kell.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy folytatódjon az oltási kampány is.

Hirdetés

A miniszter szerint eddig már 30 000, 12 éa 15 év közötti diákot oltottak be a vírus ellen, ami azonban csupán 4 százalékos arány.

Mellettük már 145 000 16 és 19 év közötti fiatal is felvette az oltást, így ők is védettek.

És ami szintén nagyon fontos:

a pedagógusok 60 százaléka megkapta a vakcinát,

ami a kétszerese az országos aránynak.

Ami valóban nem rossz, de azért még mindig nem ártana, ha sikerülne növelni.

Hirdetés