Az Ady-emlékház

Talán ezúttal tényleg lezárult az egykori Boncza-birtokért folyó makacs pereskedés

A jogi hercehurcának annyi váratlan fordulata volt már, hogy biztosra azért nem vehető. De tény: a legfelsőbb bíróság jogerős ítélete ellen már nem nagyon van mit tenni.

Hirdetés

A Kolozs megyei tanács pátosszal teli közleményben adta hírül, hogy az Octavian Goga emlékmúzeumnak is otthont adó csucsai kastélykomplexum VÉGÉRVÉNYESEN (kiemelés tőlük) a birtokukba került, és ez nemcsak számukra, hanem az egész román nemzet számára fontos győzelem. Főleg, hogy Octavian Goga költő és politikus tulajdonáról van szó, aki fáradhatatlanul küzdött az erdélyi románok jogaiért és az egyesülésért, miközben megénekelte a román nép szenvedéseit.

Az ítéletnek valóban örülhet a megyei tanács, ugyanis Octavian Goga oldalági leszármazottai, özvegye örökösei 2018-ban kis híján sikeresen kipaterolták a múzeumot az ingatlanból, miután egy nagyszebeni közjegyző révén, furcsa keretek között megszerezték a tulajdonjogot. Több ítélet is született, hol az állam, hol az örökösök javára, eléggé követhetetlen volt a pereskedés dinamikája. A lényeg, hogy az ítéletet ezúttal a legfelsőbb bíróság mondta ki, méghozzá jogerősen. A ítélőszék semmisnek nyilvánította a korábban elfogadott örökösödési bizonylatot, és elrendelte, hogy a Kolozs megye tanács nevére telekkönyvezzék a birtokot.

Az önkormányzat közleménye megemlékezik még arról, hogy a költő a román államra hagyta a csucsai otthont, hogy ott emlékmúzeumot hozzanak létre, aminek Verturia Goga eleget is tett. Örökösei szerint viszont kényszerítették erre. Ma már nehéz megmondani, hogy valójában mi történt.

Csak remélhetjük, hogy a megyei tanács nem feledkezik meg arról, hogy az ingatlan a magyar irodalomtörténet szempontjából is rendkívül fontos (bár a közleményben erről egy árva szó sem esik), hiszen az eredetileg a Boncza család birtokában állt, egy ideig itt élt Ady Endre  feleségével, Boncza Bertával, azaz Csinszkával. 1967-ben hozták létre benne az első Ady-múzeumot, melyet 2014-ben a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum újíttatott fel.

És abban is bízunk, hogy az önkormányzat idővel be is fektet az épületegyüttesbe, így az méltóbb helyet foglalhat majd el Kolozs megye idegenforgalmában.

Hirdetés