Illusztráció | Pixabay

Táblagépeket kapnak Kolozsváron azok a diákok, akiknek nincsenek digitális eszközeik

A koronavírus-járvány ráébresztette a döntéshozókat arra, hogy a digitális oktatás nem csak egy hóbort.

Hirdetés

A sok rossz mellett egy pozitív hozadéka már biztosan van a koronavírus-járványnak: rámutatott arra, hogy a digitális oktatás fejlesztése megkerülhetetlen a 21. században. Kolozsvár önkormányzata ebben is első akar lenni, máris felmérte, hogy hány diáknak nincs laptopja, asztali számítógépe vagy táblagépe otthon, és megbízta az iskolákat a táblagépek beszerzésével.

A Digitális oktatás Kolozsváron nevű projekt keretében 1 678 diák juthat táblagéphez az előkészítő osztályosoktól kezdve a középiskolai végzősökig. Viszonyításképpen: Kolozsváron 37 538 diák tanul az önkormányzat alá tartozó iskolákban, ennek alapján kiszámítható, hogy mintegy 5 százalékuk nem rendelkezik semmilyen digitális eszközzel. Mire véget ér a közelgő húsvéti vakáció, addigra az iskolák megvásárolhatják a táblagépeket maximum 750 lej beszerzési áron. Az eszközök az iskolák tulajdonában lesznek, akárcsak a tankönyvek, így ezeket a kedvezményezett diákoknak vissza kell szolgáltatniuk a 12. osztály végén.

A tanintézmények már rendelkeznek a beszerzéshez szükséges pénz (összesen 268 ezer euró) egy részével, az önkormányzat hamarosan utalja a hiányzó összeget is.

A projektet Emil Boc polgármester egy online tartott sajtótájékoztatón jelentette be megjegyezve, hogy a digitális oktatás nem csak egy hóbort, a koronavírus-járvány által megkövetelt társadalmi távolságtartás után is fontos marad.

Hirdetés