Szerdától ismét kötelező utcai kiegészítő a védőmaszk

Egyelőre azokon a településeken érvényes a határozat, ahol az elmúlt két hétben ezerből hat lakosnál igazolták a koronavírus-fertőzést.

Hirdetés

Miután szombaton megjelent a Hivatalos Közlönyben az utcai maszkviselés újbóli kötelező tételéhez szükséges kormányzati döntés, szerdára megszületett az egészségügyi tárca és a belügyminisztérium közös határozata is, mely megszabja, mikor és hol érvényes a szigorítás. Eszerint azokon a településeken, ahol az elmúlt két hét adatai alapján a lakosságarányos fertőzési ráta meghaladja a 6 ezreléket, ismét maszkot kell hordani a szabadtéri nyilvános helyeken is. Kötelező továbbá a szűrés (lázmérés) és a kézfertőtlenítés is, például a piacokon, egyéb közösségi helyszíneken.

A maszkviselési kötelezettségtől csak kivételes esetekben lehet eltekinteni, nevezetesen sportoláskor, ha azt egyénileg vagy az egy háztartásban élőkkel együtt végezzük. Más kivételekről a megyei vészhelyzeti bizottságok a közegészségügyi hivatalok javaslata alapján dönthetnek.

A magyarok által lakott nagyobb erdélyi, bánsági, partiumi városok közül – a teljesség igénye nélkül – Kolozsváron (8,49 ezrelék), Temesváron (11,26 ezrelék), Gyulafehérváron (7,14 ezrelék), Aradon (7,38 ezrelék), Nagyszebenben (7,31 ezrelék), Déván (6,49 ezrelék), Zilahon (8,99 ezrelék), Besztercén (7,05 ezrelék) kell maszkot hordani, Szatmárnémetiben (5,19 ezrelék), Nagyváradon (5,06 ezrelék), Marosvásárhelyen (3,97 ezrelék) vagy más székelyföldi településeken egyelőre nem.

Ha szeretné leellenőrizni, hogy mennyi a lakosságarányos ráta a településen, ahol él, itt megteheti.

Hirdetés