Szép összegű kölcsönt vesz fel a kormány börtönépítésre

Mert valamit mégis csak kezdeni kell a büntetés-végrehajtási rendszerben uralkodó állapotokkal.

Hirdetés

Senki sem mondhatja, hogy a Ludovic Orban vezette új kisebbségi kormány nem az igazán fontos dolgokkal foglalkozik: mint kiderült, keddi ülésén olyan törvénytervezetet fogadott el, amely lehetővé tenné, hogy Bukarest az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától vegyen fel hitelt – börtönépítésre.

Az összeg meglehetősen tekintélyes: 177 millió euróról van szó.

Ionel Dancă kormányszóvivő szerdán elmondta: ebből Prahova és Buzău megyében építenek egy-egy börtönt, illetve Ilfov megyében hoznak létre kiképzőközpontot a büntetés-végrehajtási személyzet számára. Sőt Brassó megyében egy olyan központ is épül, ahol a kemény munkában leharcolt smasszerek ismét összekaphatják magukat.

A projekt összesen 221,5 euróba kerül, ennek jó részét viszont csak hitelből tudják fedezni.

A kormányszóvivő elmondta: azért ehhez az eszközhöz folyamodtak, mert az előző kormánnyal ellentétben ők új börtönök építésével látják megoldhatónak a problémát, amelyet a meglevő fegyintézetek túlzsúfoltsága jelent.

Hirdetés

Nem pedig a rossz börtönkörülmények miatti idő előtti szabadlábra helyezéssel, amely miatt nőtt az utcai erőszak, mivel a szabadon engedett bűnözők jelentős része újabb bűncselekményeket követett el.

A kormány erőfeszítése dicséretes, hiszen ezáltal legalább az elítéltek európai körülmények között élhetnek majd Romániában.

Hirdetés