Szép hosszú autópálya-múzeumunk lehet Erdélyben, ha az útügyi illetékesek nem lépnek időben

Az észak-erdélyi autópálya egyik szakasza elkészül. De lehet, hogy hiába.

Hirdetés

Szinte már felüdítő ezekben a járvány sújtotta időkben az erdélyi autópályák helyzetéről írni. Igaz, az már kevésbé, hogy továbbra is a régi lemezt kell hallgatnunk: ha éppen épül is egy szakasz, azzal olyan problémák vannak, hogy annyit ér, mintha meg sem épült volna.

Az autópályák építését figyelemmel követő civil szervezet, a Pro Infrastruktúra Egyesület most az észak-erdélyi sztráda egyik Maros megyei szakaszát vette górcső alá, majd menetrendszerűen meg is kongatta a vészharangot.

A Radnót és Maroskece közötti, 17,9 kilométeres szakaszról van szó, amellyel a kivitelező Astaldi-Max Boegl konzorcium már 90 százalékban el is készült, és az egyesület becslései szerint júliusra tokkal-vonóval, aszfalttal-korláttal be is fejezik.

Ennek eredményeként természetesen nem lehet majd használatba venni.

A folytatás azonban, a Maroskece és Aranyosgyéres közötti 15,7 kilométeres ütem ugyanis nem épül.

Az ok: az autópályák építéséért felelős állami közútkezelő nem hajlandó elismerni bizonyos, az építés során fölmerült többletköltségeket. Ja, és ha ez nem lenne elég, a kivitelező Straco cég anyagilag pocsék helyzetbe került – konkrétan csődvédelem alatt áll.

Ennek nyomán jelen állás szerint az elkészülő Radnót-Maroskece szakasz egy ideig legfeljebb autópálya-múzeumként üzemelhet, a Maroskecénél megépítendő csomópont kivitelezése ugyanis már a Straco feladata lenne.

Amely, mint kiderült, nincs olyan helyzetben, hogy megépítse.

Hirdetés

Mit lehet ilyenkor tenni?

A Pro Infrastruktúra szerint azt, hogy a közútkezelő sürgősen felbontja a szerződést a Stracoval, és villámgyorsan, saját hatáskörben megépíti a maroskecei csomópontot, legalábbis azokat a fel- és lehajtókat, amelyek a 15-ös főúttal kötik össze a sztrádaszakaszt, hogy az autósok használatba vehessék az elkészült ütemet.

Majd pedig gyorsan ki kell írni az újabb pályázatot az Aranyosgyéresig tartó szakasz befejezésére.

Önök szerint a közútkezelő megfogadja a jó tanácsot?

Hirdetés