Szénné bírságolták a járvány miatti korlátozások ellen tüntetőket

Mivel nem is tüntethettek volna.

Hirdetés

A korlátozások visszavonását nem, tekintélyes összegű bírságot viszont sikerült kiharcolniuk azoknak a tüntetőknek, akik a kormány által a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében kidolgozott törvénytervezetben található megszorítások ellen vonultak utcára Bukarestben vasárnap este.

A tüntetésen több százan vettek részt, az emberek a „Szabadságot!” és a „Le a kormánnyal!” jelszavakat skandálták.

A tüntetés résztvevői következetesek voltak, hiszen mivel a korlátozások ellen demonstráltak, nem viseltek szájmaszkot, és a fizikai távolságtartásra sem szenteltek sok figyelmet.

A tüntetés helyszínére természetesen azonnal kivonultak a hatóságok, és figyelmeztették a résztvevőket: a veszélyhelyzet idején tilosak a tüntetések.

Aztán következtek a radikálisabb lépések: este nyolcig 13 bírságot róttak ki a járvány terjedésének megakadályozását szolgáló rendelkezések megsértése miatt, összesen 16 500 lej értékben.

Az erről szóló közleményben a csendőrség felszólított mindenkit, hogy saját egészsége és biztonsága érdekében ne vegyen részt hasonló rendezvényeken.

Hirdetés

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár szívélyes üzenetben szólította meg a tüntetőket: mint mondta, várja őket a kórházban, mert jelentős részük nagy valószínűséggel ott köt majd ki.

A tüntetés természetesen nem teljesen független a politikától, szervezője Iosefina Pascal volt, aki Maria Grapini, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő asszisztense.

Mint ismeretes, a kormánynak azért kellett kidolgoznia a korlátozásokról szóló törvénytervezetet, mert az alkotmánybíróság elkaszálta a korábbi jogszabály azon kitételét, miszerint a karantént és az elkülönítést miniszteri rendelet alapján is el lehet rendelni. A talárosok szerint az ilyen, alapvető jogokat korlátozó intézkedések ugyanis csak a parlament által elfogadott jogszabály útján vezethetők be.

A képviselőház csütörtökön már elfogadta a tervezetet, a szenátus viszont hétfőn vitatja meg.

Az ellenzők szerint az új jogszabály is számos alkotmányellenes elemet tartalmaz.

Hirdetés