Szegény liberálisokat úgy megzavarta a kormányuk megbuktatása, hogy zavarukban euforikusan ünnepeltek :(

Minden együttérzésünk az övék.

Hirdetés

Egy kormány megbuktatása általában szomorúsággal, csalódottsággal és elkeseredéssel tölti el azokat a pártokat, illetve szimpatizánsaikat, amelyeket kiütnek a hatalomból.

Kivéve, ha azt az országot, ahol a kormánybuktatás történik, Romániának hívják.

Volt már itt olyan, hogy a kormánypárt elnöke összeveszett az aktuális miniszterelnökkel, ezért a parlamentben a kormányoldal a saját kormányát buktatta meg.

Most ugyan nem egészen ez történt, hiszen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányát az ellenzék buktatta meg, csak hát a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy megbukjon már végre.

A Ludovic Orban PNL-elnök vezette kabinet először is a parlamenti vitát megkerülve, felelősségvállalással akarta bevezetni a kétfordulós polgármester-választást, tudván, hogy azok a pártok, amelyeket ez hátrányosan érint – a szociáldemokraták és az RMDSZ – biztosan be fogják nyújtani az ilyenkor szokásos bizalmatlansági indítványt.

Majd, hogy biztosan meglegyen a kormány megbuktatásához szükséges többség, a bizalmi szavazás előestéjén gyorsan elfogadtak huszonöt sürgősségi rendeletet – többek között az előre hozott parlamenti választások menetéről –, amelyeknél még az eljárási formaságokra sem figyeltek oda, hogy biztosan kiverjék vele a biztosítékot az ellenzéki pártok jó részénél.

Hogy mi volt a cél?

Így próbálnak előre hozott választásokat kicsikarni, mivel jelenleg 40 százalék fölött mérik a népszerűségüket, és ezt szeretnék a parlamenti erőviszonyokban is megjeleníteni. Ehhez pedig az kell, hogy a kormány bukása után a parlament két új miniszterelnök-jelöltet is leszavazzon – ennek Klaus Iohannis államfő már meg is ágyazott, amikor ismét a kirúgott Orbant bízta meg kormányalakítással.

Hirdetés

És hogy honnan tudható, hogy a liberálisok tényleg trükköztek, és meg akartak bukni?

Nos, például onnan, hogy nyilvánosságra kerültek a párt Vâlcea megyei szervezete belső WhatsApp-csoportjának a szerdai kormánybuktatás utáni bejegyzései.

Amelyekben a csalódott, szomorú üzenetek helyett ujjongó, euforikus megnyilvánulások olvashatók.

„Átment az indítvány!”, „Ez az első lépés az előre hozott választások felé!”, „Sikerült!” – így örömködtek a liberálisok, a bejegyzéseket pedig tapsoló kezeket ábrázoló képekkel fűszerezték.

Emellett azt is megjegyezték, hogy a három hónapos PNL-kormányzás során amúgy sem haladtak sokat előre.

Hát, így politizál Romániában ma a magát felelősnek, európainak és haladónak hirdető, további négy év kormányzásra készülő párt.

Hirdetés