Mire megszokhattuk volna az olcsó repülést, jött ez a gyalázatos koronavírus…

Elvitte a járvány, amit az utóbbi másfél évtizedben felépítettek a légi közlekedésben.

Hirdetés

Nincs mit cifrázni: a járvány rendesen tönkretette a polgári légi közlekedést, a teljes szektor elképesztő mértékű veszteségeket szenvedett, s ez nem volt másképp Romániában sem.

Egy friss felmérés szerint az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt közel 70 százalékkal csökkent a légi forgalom Romániában, ami nagyjából azt jelenti, hogy a 2020-as számok 15 évvel ezelőtti állapotokat tükröznek.

Mutatunk pár beszédes adatot:

  • míg 2020-ban az ország repülőterein nagyjából 7,1 millió utas fordult meg, egy évvel korábban ez a szám meghaladta a 23 milliót;
  • beszédes, hogy az ország legnagyobb légikikötője, a Henri Coandă repülőtér 2020-ban valamivel több mint négymillió utast regisztrált, míg 2019-ben ez a szám jócskán 14 millió fölött tartott;
  • Az Avram Iancu nevét viselő kolozsvári nemzetközi repülőtér is hajmeresztő forgalomcsökkenéssel számolt: 2019-ben az éves forgalom megközelítette a hárommilliót, tavaly el sem érte a 900 ezret.

A szakértők szerint évek fognak eltelni, míg a légi forgalom eléri a 2019-es szintet, és ha nagyon jól mennek a dolgok, a legoptimistább becslések szerint is 51 százalékra lehetne felvergődni a két évvel ezelőtti számokhoz képest.

Hirdetés