Száll egy pofon a szélben: Brüsszel az illegális szeméttelepek miatt regulázta meg a kormányt

Két hónap haladékot kapott Románia 15 illegális hulladéklerakó bezárására. Az évszázad csodája lenne, ha ez sikerülne.

Hirdetés

Jobbról-balról kapja a virtuális pofonokat mostanában (is) a kormány és a környezetvédelmi minisztérium: míg idehaza az illegális fakitermelés megakadályozásának, és a medveprobléma megoldásának az elhanyagolása miatt szapulják az illetékes elvtársakat, Brüsszelből többek közt a hulladékkezeléssel kapcsolatos vállalások betartását sürgetik, egyre szigorúbb hangvételű levelekben.

Az Európai Bizottság most azzal fenyegette meg a román kormányt, amennyiben két héten belül nem zárja be a 15 illegálisan működtetett hulladéktárolóját, akkor kötelezettségszegési eljárás indul Románia ellen.

Regulázás ide vagy oda, Románia 101 olyan hulladéklerakót kellett volna bezárjon 2019 júliusáig, melyek nem feleltek meg az EU-s irányelveknek, ebből tizenötöt azonban a mai napig sem sikerült felszámolni, mi több, a munkálatokat még csak el sem kezdték, és a csodával lenne határos, ha ezt az év végéig megoldanák.

Az Európai Bizottság egyébként nem először fenyegeti meg a román kormányt: februárban az illegális fakitermelés felszámolására vonatkozó terveket sürgette meg, ugyanakkor a légszennyezés mértékének a csökkentése kapcsán is látni szeretett volna valamilyen programféleséget. Várhatja.

Hirdetés